Спешно трябва да се върнат на улицата тези хора от

...
Спешно трябва да се върнат на улицата тези хора от
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Нужна е сериозна проверка на имотното състояние на всички ръководни кадри в МВР

Спешно би трябвало да се върнат на улицата тези хора от системата на Министерство на вътрешните работи, които са се евакуирали зад бюро. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " специалистът по национална сигурност и някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов. " Трябва те да бъдат служители на реда на улицата, с по-високи заплати. Това в този миг ще е знаково. Знаково не е, когато министърът се появява по малките екрани и дава обещание по какъв начин ще оправи нещата. Знаково е, когато хората видят, че служителите на реда на улицата през вчерашния ден са били малко, а днеска са два пъти повече. Ама това да е несъмнено, че ще продължи да е по този начин, а не просто да съберем служителите на реда от Пловдив и София за една седмица ", сподели ескпертът. 

Второто нещо, съгласно проф. Радулов, е сериозна инспекция на всички управителни фрагменти на Министерство на вътрешните работи. Тази инспекция е добре да се извърши, да се съпостави метода, по който са били заплащани през годините с имотното им положение. Защото доста е необичайно, само че има чиновници на Министерство на вътрешните работи с по няколко парцела, огромни, някои имат парцели и зад граница.

" Нали разбирате, може да се случи на един да е умряла лелята и да му е завещава два жилището в Гърция, обаче надали всички чиновници на Министерство на вътрешните работи, управителни, имат такива лели. Такава инспекция би трябвало да се извърши. И съгласно мен тази инспекция не би трябвало да се извърши от " Вътрешна сигурност “, тъй като " Вътрешната сигурност “ е инструмент на министъра. В последна сметка, какъвто и да е резултатът от активността, дори да е най-коректният и прецизен, какво ще се случи по-нататък, има думата министърът. Тази инспекция би трябвало да се извърши от прокуратурата ", добави специалистът.

Той напомни, че в миналото Министерство на вътрешните работи се обслужваше от " Военна прокуратура “ и това беше свястно.

" Не знам за какво се стигна до това, може би тъй като девоенизацията, теоретично най-малко, се опита да сложи чиновниците на Министерство на вътрешните работи на едно ниво с жителите, само че това не е по този начин. От една страна – да има съществени следствия, въпреки това – при всички случаи на полицейско принуждение инспекцията да не е вътрешна, която без изненада за близките да установи, че Министерство на вътрешните работи е работило съгласно пълномощията си, както преди време съобщи сегашният началник на " Гранична полиция “ – Златанов, в ролята си на управляващ защитата на митингите. Та, тогава, когато всички видяхме, че пребиваха хората, той излезе с мнението, че след вътрешната инспекция е открито, че всичко е било законно. ", добави проф. Радулов.

Според него, вътрешните инспекции за такива неща би трябвало да бъдат отстранени, тъй като даже и да са безусловно точни, съответни и правилни, жителите в никакъв случай няма да го повярват. И в този момент жителите излизат на улицата, тъй като не имат вяра, че ще срещнат правдивост във връзка с своите случаи. Те не имат вяра нито във вътрешни инспекции на Министерство на вътрешните работи, нито в инспекциите на управлението, и това ги е изкарало на улицата.

" И несъмнено, казусът с ръководството. По моему, такава огромна система не може да се ръководи правилно. Тя би трябвало да се децентрализира, да се понижи. Второ, би трябвало да се употребяват всички нови технологии, които улесняват ръководството. Те би трябвало да бъдат ориентирани – и това се прави в редица полиции по света, можем да употребяваме непознатия опит. Всички осведомителни системи, всички рутинни действия подлежат на електронизация, на цифровизация, на основаване на системи, които първо да не разрешат да се укриват сигнали на хората, второ, да дават ясна визия работи ли се или не, и трето, да излиза наяве какъв е резултатът ", добави проф. Радулов.

По думите му, сега гигантската администрация на Министерство на вътрешните работи,  огромната част от нея, е от чиновници, които са пенсионирани и към този момент взимат и пенсия, и заплата, тази триглава ламя ще бъде посъкратена, една-две глави ще се отрежат и ще забележим, че с една глава също може да се прави същата работа, в случай че не по-бързо и по-компетентно. Защото администрацията, с цел да покаже, че е значима, от време на време съзнателно основава подобен ред, който забавя решенията и от време на време работи негативно и във връзка с крайния резултат. За да се извърши всичко това  би трябвало да имаме управнически фрагменти, които да схващат от ръководство на системи, да схващат от системата на Министерство на вътрешните работи и да схващат от модерните цифрови системи. Ние сега нямаме такива ръководители в Министерство на вътрешните работи, което значи, че занапред би трябвало да ги сътворяваме. Към това би трябвало да бъдат съсредоточени и напъните както на законодателя, по този начин и на управленията на Министерство на вътрешните работи и специфичните служби, счита още специалистът по национална сигурност.

По отношение на законодателството, съгласно проф. Радулов, още от римско време има една поговорка, която споделя: не е значимо да се усилва присъдата за обещано действие, а е значимо всякога, когато има закононарушение, то да бъде разкривано и причинителят – наказван. Какво значение има дали присъдата е 5, 10 или 15 години, като голяма част от причинителите се измъкват, без даже да е заведено дело? Най-добрата предварителна защита е, когато нарушителят е хванат и е в пандиза. Важно е още какво се случва с него, откакто излезе от пандиза, тъй като знаем – в дребните обитаеми места се прави закононарушение, открива се, че индивидът е бил два пъти съден, лежал в пандиза, 15 пъти е регистриран и никой не знае, че е в селото. 

" За страдание, имам известни подозрения и за компетенциите на проверяващите служители на реда. През годините неведнъж имаше случаи, в които за чиста отчетност бяха задържани хора. Спомням си, в Пловдив 2016 или 2017 година беше арестуван един Мартин, ІТ експерт, за обир по описанието, което дава продавачката. Тогава една дознателка – не си припомням името й, го беше арестувала, беше иззела облекла от дрешника му, които трябваше да послужат и бяха дори завършени като материални доказателства, и най-сетне, след 6 месеца, съдът откри, че лицето е почтено. Първо, 10 души, негови сътрудници, още през цялото време са се опитвали да свидетелстват, че е бил на работа през това време. Второ, конфискуваните движимости, които дознателката тогава, мисля, представяше като доказателства, нямаха нищо общо в описанието. Якето е било дамско, което брачната половинка на обвинения тогава е казвала това е моето яке, за какво го изземат? Т.е. има едно официално отношение на проверяващите с изключение на поради ниска подготвеност, и поради огромната заетост, само че би трябвало да се усили контрола и върху резултата от следствието. 

 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР