Спешно трябва да се направи категоризация на болниците и да

...
Спешно трябва да се направи категоризация на болниците и да
Коментари Харесай

В луксозните болници по-високи такси , поиска подуправителката на НЗОК

Спешно би трябвало да се направи категоризация на лечебните заведения и да имаме диференцирано възнаграждение, съобщи доктор Йорданка Пенкова, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се организира в София.
Прочетете още
Сега една и съща активност с друг тип клас инсталация във всички лечебни заведения се заплаща на една и съща цена, акцентира тя, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не може да се заплащат 2-5-10 хиляди лв. активност за конструкция, и за експерти, и за условия, при които се лекуват пациентите - и за такива, каквито не дават отговор на нашите упованията и същата цена за там, където те са на доста по-високо равнище ", сподели доктор Пенкова.

Според утвърждения през вчерашния ден от държавното управление план на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година следващата година тя ще разполага с малко над 8,16 млн. лв..

Също на конгреса на лекарския съюз пък здравният министър заприказва за приватизация в бъдеще на държавни лечебни заведения. 

От позиция на критериите за оценка на една здравна система, българската е в междинните индикатори, уточни пред форума проф. Христо Хинков. Според него в България има доста повече лечебни заведения, в сравнение с са ни нужни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Убеден съм, че регионалните лечебни заведения са гръбнакът на опазването на здравето, без значение, че частни лечебни заведения дават добра и качествена услуга или няколко услуги, разяснява проф. Хинков. Той добави, че междинното акционерното присъединяване на страната във всички регионални лечебни заведения е към 80%.

Рано или късно би трябвало да се вземе решение за приватизиране на държавни лечебни заведения, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни лечебни заведения, в това число общински, продължи в ревюто си проф. Хинков. Подчерта обаче, че това е политическо решение и би трябвало да се вземе на равнище здравна комисия и парламент.

България е преди всичко в Европа по смъртност. Детската смъртност понижава, само че към момента е с 2-3% над междинните равнища в Европейския съюз, разгласи още проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на БЛС.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР