Спешно трябва да решим въпроса със състоянието на нашето изтребителна

...
Спешно трябва да решим въпроса със състоянието на нашето изтребителна
Коментари Харесай

Радев след срещата на НАТО: Целта е алиансът да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война

Спешно би трябвало да решим въпроса със положението на нашето изтребителна авиация към интегрираната система за ракетна защита на НАТО. Това съобщи президентът Радев и добави, че е засегнал тази тематика на щаба на защитата с искане да се прегледат всички вероятни варианти да не прекъснем дарба на нашите летци.

„ Русия изрично отпада като алтернатива. Надявам се идната седмица да обсъдим опцията за полските промишленост и Военновъздушни сили. Много значимо –това е краткотрайно решение. Нуждаем се от стабилно решение. Трябва да не загубим способността на летците ни, по този начин ще компрометираме плана F-16. Това го обсъдихме с Петкова преди да стартира срещата. Това е и политически въпрос, който съм сложил пред Съединени американски щати. Ако не можем да ускорим доставката на новите самолети, да мислим по какъв начин да запълним празнотата с втора употреба F-16. Ако и това не става, има опция за образование на лизинг. Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители на лизинг, с цел да запълним тази празнина. Италия, Франция и Германия са подготвени да дискутират този въпрос “, съобщи президента Радев след срещата на върха.

България също е отворена за присъединяване на нашите съдружници, тъй че многонационалната батальонна бойна група по-бързо да придобие нужните качества. В хода на военните дейности множеството от страните взеха решение за повишение на техните бюджети, сподели още Радев и изясни, че това би означавало " нови качества и по-голяма оперативна съгласуемост ".

" Необходимо е да засилим взаимните тренировки, да увеличим ситуационната информираност и всички да работим дружно, тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайна акомодация на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса ", сподели той и добави, че " би трябвало да покачваме и устойчивостта във връзка с подвижността, на логистичното обезпечаване. Затова България изложи и своите визии да работим интензивно дружно с нашите съседи като Гърци и Румъния за създаване на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за обезпечаване на гориво "

„ Няма в пъти нарастване, само че има страни, които от дълго време са постигнали 2%. Някои от тях декларират, че отиват към 2,5-3%. Това, което заявих, още на срещата на върха пред 2019 година – когато ние разходваме средства за военни качества, би трябвало да вършим по този начин, че дребните страни, които не произвеждаме оборудваме, да влагаме от нашите пари в стопански огромните страни, които вършат съоръжение. Затова през 2019г. се взе решение за този механизъм. Така че най-малко в разработките на новите технологии и научната работа да има съдействие. Така все още към момента увеличаващата се бездна сред нас да се запълва по-бързо “, съобщи Радев.

Той бе безапелационен, че никой на НАТО не принуждава България да дава военни сили на Украйна.

„ В НАТО този въпрос изрично не се разисква. В декларацията няма апел за доставка на военно съоръжение. България е страна, която има дефицит на въоръжение, ние би трябвало да придобиваме въоръжение, а не да даваме “, добави той.

„ Има трезва оценка, че една от огромните задания на тази среща беше да заявяваме недопускане на ескалация на спора отвън воюващите страна. Беше доказана и отбраната по чл.5 на всяка държава-членка. И по никакъв метод НАТО да не се намесва, с цел да избегнем Трета международна война “.

Президентът напомни, че е призовал за защитно съоръжение за цивилното население.

Радев разяснява и отзоваването на посланика ни в Моства " за консултация ":

„ Това е логически ход в актуалната обстановка. Колкото до дипломат Митрофанова – изрично никой няма право да си присвоява правото да приказва от името на народа ни “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР