Спешно отваряне на Изборния кодекс (ИК) - за това настояват

...
Спешно отваряне на Изборния кодекс (ИК) - за това настояват
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: Необходимите промени са за по-кратък изборен ден и машинно гласуване

Спешно отваряне на Изборния кодекс (ИК) - за това упорстват от Обществения съвет към ЦИК. 

„ Сега е моментът интензивно да се приказва в политическото пространство и в законодателните среди за отваряне на ИК. Това е наложителен детайл за  нормалното осъществяване на локалните избори. Данните, които събрахме в нашия разбор, показан предходната седмица – са изключително тревожни. Оказа се, че последните промени в ИК не разрешават да се проведат в една спокойна среда избори, които са много комплицирани. Предстоят ни избори 2 в 1, тук-там 3 в 1, а може би и референдум – нещо, което ще разберем вероятно след 7 юли. Приетите промени, направени в последните месеци на 2022 година, които отстраниха машинното отчитане на гласовете и трансфораха машините в печатащи устройства, доведоха до смущаващо количество неточности в резултатите на изборите от април 2022 година ”, сподели пред ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Панева.

По думите ѝ, в случай че се отворят резултатите на уеб страницата на ЦИК, ще види аритметическите неточности, които са неотстраними, съгласно днешните правила на ИК. „ Това са неточности, които ЦИК и да желае не може да поправи, тъй като тя регистрира и събира резултатите, които са открити от ЦИК ”, сподели тя.

Панева изясни, че желаните от Съвета промени са разграничени на два типа – бързи и мудни.

„ Спешните се показват във връщането метода на отчитане на машинните гласове – не с ръчно преброяване на машинните бюлетини, а посредством машинното отчитане на гласовете, което се прави от машините и флашките. Нашият разбор  показа, че ръчното преброяване докара до голям брой неточности в комплицираните протоколи, които не можаха да бъдат отстранени в РИК. За пръв път наблюдавахме феномен, при който РИК одобряваха сбъркани протоколи. Тоест те не си направиха усилието, установявайки неточности в СИК – да ги отстранят. Това е неприемливо съгласно самите правила на работа на изборната администрация. Това е феномен, с който не може да се оправи и ЦИК ”, добави още тя.

Предложението на Обществения съвет е да се понижи и времетраенето на изборния ден.

„ Машинното преброяване на бюлетините би трябвало да бъде придружено с ново узаконяване на софтуера, с цел да се върне доверието на обществото в метода на отчитане на гласовете посредством машините. Намаляването на изборния ден е друга мярка, която ще помогне да се понижи напрежението и умората при хората, работещи в СИК и РИК ", добави Панева.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР