Спешно на страните от Европа, включително и от България, обсъди

...
Спешно на страните от Европа, включително и от България, обсъди
Коментари Харесай

Боеприпаси за Украйна: Какво поиска еврокомисар Тиери Бретон от България


Спешно на страните от Европа, в това число и от България, разиска в Сопот европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Той е у нас за диалози с българските управляващи и промишлеността.

Европейският съюз създава скица за по-голямо производството на оръжия и муниции, които да поддържат украинската войска. Планът планува за 15 оръжейни компании в 11 страни членки.

Военните министри от Европейски Съюз към този момент разискаха в Стокхолм проекта за по-голямо за Украйна с още два милиарда евро.

България приветства концепцията н Европейски Съюз и има интерес от рационализация на отбранителната ни промишленост, само че по никакъв метод страната ни не е поемала задължения за даване на, стана ясно от държавно прессъобщение.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар посети военния цех в Сопот, където се срещна с представители на оръжейния отрасъл. от оръжейната промишленост да усили незабавно производството на муниции.

„ Започнах обиколката си от България, тъй като страната ви има дълга история във военнопромишлената промишленост. България е доста значим за сигурността и защитата в Европа. Разговарях към този момент с две компании, в този момент ми следва среща и с трета. Не водим диалози за съответни муниции или въоръжение, а за това какви са нашите потребности “, сподели Тиери Бретон.

Военната промишленост ще бъде подкрепена финансово, даде обещание еврокомисарят. Европа възнамерява да похарчи един милиард евро, с цел да покрие, които дават на Украйна боеприпаси от личните си ресурси. Още един милиард евро пък е очакван за общи покупки на оръжия за Украйна от страна на евросъюза.

„ Ако всички страни-членки на НАТО и на Европейски Съюз усилят бюджетите си за защитата до 2% от Брутният вътрешен продукт, по този начин ще увеличим доста. Ще увеличим производството. Говорим за нови десетки милиарди евро и това ще увеличи потенциалът и опциите на оръжейната промишленост в Европа. Това е дълготрайната ни цел “, сподели още Тиери Бретон.

Еврокомисарят беседва с министъра на защитата Димитър Стоянов, както и със зам.-министъра на стопанската система и промишлеността.

„ Тези средства ще разрешат възобновяване въз основата за произвеждане. Военно-промишленият комплекс е належащо да бъде осъвременен. Никой нищо не упорства. Това, което бяхме приканени страните-членки, съгласно личните благоприятни условия. Аз съм декларирал пред вас, че това, което можеше да бъде предоставено е предоставено “, съобщи от своя страна и Димитър Стоянов.

След визитата у нас Тиери Бретон ще посети 11 страни - членки на Евросъюза, с цел да ги прикани да усилят бързо военното си произвеждане. Първи в листата са Словакия и Чехия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР