Спешно да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна

...
Спешно да се предприемат мерки за промяна в българската пенсионна
Коментари Харесай

Промяна в пенсионната система иска бившият управител на НОИ Христосков

Спешно да се подхващат ограничения за смяна в българската пенсионна система. Това е мнението на някогашния шеф на Националния застрахователен институт проф. Йордан Христосков.

Мнението му бе показано в позиция от АИКБ ден след завършилата интернационална конференция " Многостълбовите пенсионни системи в Европа - изгоди и бъдеще ". Тя бе проведена от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Сред измененията е незабавна анулация на опцията за прекачване на средства от втория към първия дирек, увеличение на вноските във втория дирек от 5% на 10%, дори и с цената на понижаване на вноските в първия дирек или налога върху приходите.

Като спънки за развиване и реализиране на нужното доверие в пенсионната система у нас Христина Митрева уточни постоянно изменящото се трудово и пенсионно законодателство и незадоволителната осведоменост на обществото за пенсионните схеми.

Коефициентът на редукция на пенсията от първия дирек (задължителното пенсионно обезпечаване - НОИ) е неправдив за родените след 01 януари 1960 година и рестриктивен за стопанската система, гласи позиция на АИКБ. При актуалното му пресмятане той ощетява с 10% пенсионерите и препятства развиването на финансовия пазар у нас, твърдят от бизнеса.

Около това се сплотиха всички участници в интернационалната конференция за пенсионната система. От бизнеса акцентират аргументите за сериозния недостиг в първия дирек на пенсионната ни система - Национален осигурителен институт. Сред предпоставките са неприятната демографска обстановка - застаряващото население и емиграцията.

По данни на Национален статистически институт и Министерство на финансите сега в България съотношението на заетите в частния бранш към това на заетите в бюджетния бранш и пенсионерите е 1,9 души към 2,6 души.

По този индикатор страната ни е в дъното на класацията освен в Европейски Съюз. Решение на казуса, който основава това неподходящо съответствие за пенсионната система може да се търси в развиването на финансовия дирек.

Трябва да работим за по-добро контролиране на етапа на погашение на пенсиите от втория (капиталов) дирек (задължителното в допълнение пенсионно обезпечаване - б.р.) и създаване на ограничения за поощряване и привличане на повече осигурителни вноски в него ", съобщи ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той добави още, че в страните с най-хубави пенсионни системи пенсионните фондове имат и ръководят активи, чиято стойност е над 60% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна. В България този % е едвам 12%.

В допълнение, съотношението сред финансирането на планове от финансовия пазар и банковото кредитиране е два пъти по-неблагоприятно в Европейски Съюз в сравнение с в Съединени американски щати. България е на дъното на класацията в Европейски Съюз, гласи позицията на АИКБ.

" Според участниците в интернационалния конгрес тристълбовият модел е извънредно сполучлив и дава опция за разнообразни форми на взаимоотношение, които да обезпечат почтени и сигурни пенсии. Те бяха безапелационни обаче, че не трябва трите стълба да се опълчват, а да се преглеждат като взаимодопълващи се елементи на едно цяло ", се споделя в мнението на АИКБ, изпратено до медиите.

В конференцията участваха министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, ръководителят на Комисията труда, обществената и демографската политика Хасан Адемов, ръководителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, ръководителят на КФН Бойко Атанасов, ръководителят на Pensions Europe Янвилем Боума, представители на пенсионноосигурителни сдружения от България и Европейски Съюз, работодателски организации, синдикати и неправителствени организации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР