Спешният медик д-р Мирослав Йорданов спаси мъж с белодробна емболия,

...
Спешният медик д-р Мирослав Йорданов спаси мъж с белодробна емболия,
Коментари Харесай

За втори път местен медик върна от оня свят пациент, изпаднал в клинична смърт за час

Спешният доктор доктор Мирослав Йорданов избави мъж с белодробна емболия, правейки му сърдечен масаж и обдишване с амбу

ВТОРИ ЖИВОТ ЖИВЕЕ 60-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ ЛЯСКОВЕЦ, КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 45 МИНУТИ БИЛ В КЛИНИЧНА СМЪРТ. „ Преговорите “ за оцеляването му водил с Бог младият доктор от Спешна помощ в Горна Оряховица доктор Мирослав Йорданов. 29-годишният доктор не се отказал да прави реанимационни действия в амбулаторията, до момента в който мониторът не отчел възобновяване на пулса. Спасителят в бяло има опит в съвсем еднакъв случай, с който стана известен у нас и за който първо „ Борба “ описа.

Малко преди Коледа доктор Йорданов сътвори знамение, като върна от оня свят различен мъж след близо два часа в клинична гибел в резултат на тежък солиден инфаркт. Медикът постоянно се майтапи, че е като магнит за сериозните пациенти, само че това не го изморява и натоварва, а в противен случай, носи му голямо задоволство. „ Нямам думи да опиша възприятието, когато виждаш, че индивидът, който се бориш да спасиш, е умрял и в един миг мониторът изпищява и той се връща към живота “, споделя доктор Йорданов.

В понеделник против вторник екип на Спешна помощ в Горна Оряховица реагира на сигнал в Лясковец за мъж със зной, който претърпял неотдавна сериозна интервенция. След като го транспортирали в амбулаторията, индивидът изпаднал в клинична гибел. Малко преди да загуби пулс и дишане, бил контактен, даже самичък седнал на здравната носилка и нищо не предсказвало изненадващото развиване на нещата.

Д-р Йорданов стартира да прави сърдечен масаж на мъжа и обдишване с амбу. На помощ му се притичва началникът на интензивното поделение в МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доктор Христо Събев.

„ БЕШЕ ТРУДНО, ЗАЩОТО ПАЦИЕНТЪТ ТЕЖИ МОЖЕ БИ ОКОЛО 140 КИЛОГРАМА И ТРЯБВАШЕ ГОЛЯМ НАТИСК ПРИ ПРАВЕНЕТО НА СЪРДЕЧЕН МАСАЖ. Амбулаторията се трансформира в дребна болница. Реанимационните действия продължиха от 2:25 до 3:10 часа. Пациентът възвърне сърдечна активност и дишане и пристигна в схващане “, описа младият доктор.

Първото нещо, което 60-годишният мъж споделил, откакто се събудил, било: „ Какво се случва? Къде съм? “. Нямал никакви мемоари от времето, в което бил сред живота и гибелта.

След това доктор Йорданов потърсил подпомагане от дежурните в Отделението по реанимация на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “, където транспортирал пациента.

БОЛНИЯТ Е ПРИЕТ С ОСТРА ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, ПРИЧИНЕНА ОТ БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ. Това е положение, при което се постанова своевременна лекарска помощ. То съставлява ненадейно задръстване на белодробна артерия с тромб. Според медицински проучвания една трета от пациентите с белодробна емболия умират. Лечението може да е медикаментозно и оперативно.

Все още не е ясно какъв брой време ще продължи хоспитализацията на 60-годишния мъж, само че към вторник сутринта той не е бил интубиран.

Това е следващият сериозен пациент, който доктор Йорданов избавя. В „ досието “ на героя в бяла манта попадат още мъж с прерязана бедрена артерия с моторен трион, жена с доста слаб пулс след натравяне с медикаменти, опиати и алкохол, друга с пчела в ухото и така нататък

УСПОРЕДНО С ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ МЛАДИЯТ ЛЕКАР Е И НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА. Той работи на три места и споделя, че приема осъществяването на служебния си дълг като занимание. Медикът дава наряди в лечебните заведения във Велико Търново, Горна Оряховица и Плевен. За високия си професионализъм 29-годишният лекар бе отличен в акцията „ Достойните българи “.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР