Спешни мерки за ограничаване на високите цени на тока готви

...
Спешни мерки за ограничаване на високите цени на тока готви
Коментари Харесай

ЕК спира поскъпването на тока с данък

Спешни ограничения за ограничение на високите цени на тока готви Европейският съюз посредством интервенция на пазара на електрическа енергия. Според всекидневен план на Европейската комисия (ЕК), с който разполага немският бизнес ежедневник Handelsblatt, се обмисля първичен план операторите на вятърни, слънчеви, въглищни и нуклеарни електроцентрали да трансферират на страната облагата си над избрана пределна стойност.

Това няма да бъде налог върху свръхпечалбата, само че е умислен с сходен резултат, защото средствата ще влизат в държавния бюджет, а страната ще облекчава жителите.

Според чиновници на Европейска комисия моделът на ограничение на цените на електрическата енергия, която не се създава с газ, би бил възможен за използване по едно и също време във всички страни членки или единствено в някои от тях. Предложението обаче към момента не е в съгласие в Европейска комисия.

Преди дни ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен разгласи, че Брюксел работи по структурната промяна за по-евтината възобновима сила, която от своя страна да спомогне за определянето на цените на тока.

От своя страна страни като Германия, Чехия и Испания ускориха натиска за промяна на енергийния пазар в съюза посредством преустановяване на връзката сред електричеството и растящите цени на газа. Освен че упорстват за делене на цените на тока и на газа, чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела предлага и въвеждане на таван на цената на газа, употребен за производството на електричество.

В последно време немският министър на стопанската система Роберт Хабек също се причисли към настояванията за фундаментална промяна за разделянето на двата пазара. Същото се отнася и за испанския министър председател Педро Санчес, който приканва Брюксел да вкара корав таван на цените на електричеството, както и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Към този миг формалните ограничения за битка с високите цени на електричеството за идващия отоплителен сезон към момента не са оповестени, като това се чака да се случи в средата на месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР