Спешна поръчка на допълнителен дисков ресурс до 120 терабайта (ТБ)

...
Спешна поръчка на допълнителен дисков ресурс до 120 терабайта (ТБ)
Коментари Харесай

Спешно поръчват 120 ТБ памет за Търговския регистър

Спешна поръчка на спомагателен дисков запас до 120 терабайта (ТБ) разгласи Агенцията по вписванията. Да я изпълнят по допустимо най-бързата процедура – посредством договаряне без авансово съобщение, са поканени четири компании.
Бъдещият контракт ще е с пределна стойност 190 000 лева без Данък добавена стойност, а поръчката е за еднократно осъществяване в период до 30 дни от неговото сключване. Критерият за възлагане е най-ниската цена.
Според оповестените документи от поръчката на 9 август т.г. Агенция по вписванията (АВ) бе наранена от поредно дефектиране на дискове от базата данни на Търговски указател, който Агенцията поддържа. Констатациите са, че при спешната обстановка са дефектирали 4 диска, което на собствен ред докара до срив в операционната система на Търговския указател, както и до опасност от срив в базите данни на станалите регистри.
„ Вследствие на повредата, провокирана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за предпазване на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира цялостен срив въз основата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския указател. Възникналите проблеми водят до нарушение на осъществяването на основни за стопанската система и националната сигурност нормативно открити действия на АВ, като за интервала 09.08-27.08.2018 година Търговският указател не действа “, написа в документите към публичната поръчка.
Експертният разбор на чиновниците на дирекция „ Информационно обслужване на регистрите “ в АВ, изработен взаимно с специалисти от обслужващите компании, сочи, че към сегашния миг в масивите за предпазване на данни в Информационния център има към 30 ТБ свободно физическо дисково пространство и към 20 ТБ - в Резервния информативен център.
„ Това от своя страна е извънредно незадоволително, тъй като в резултат на ежедневните действия и процеси, свързани с работата, обслужването, надграждането на осведомителните системи на всички регистри, свободното пространство понижава с доста бързи темпове “, сочат от АВ.
Към момента, в резултат на седмичните архивни и аварийни копия, както и поради реализацията на планове, свързани с надграждането както на Търговския указател, по този начин и на Имотния указател, съществуващото свободно физическо дисково пространство понижава с към 1.5 ТВ дневно.
Това значи, че в границите на към 20 календарни дни дисковото пространство в Информационния център ще свърши, а в аварийния това ще се случи в границите на към 14 календарни дни.
Това ще докара до прекъсване на базите данни на регистрите и прекъсването на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и прекъсване на работа на цялата ИТ-инфраструктура на Агенцията.
За да се избегне прекъсване на работата на регистрите в границите на идващите няколко седмици, АВ се нуждае незабавно от обезпечаването на най-малко 120 ТВ спомагателен дисков запас.
„ Най-ефективно от позиция на технология и разходване на бюджетни средства това може да стане посредством надграждане на съществуващите масиви за предпазване за данни Dell EMC Unity 400 в ИЦ и РИЦ. На последващо място, по отношение на осъществяване на инспекция от страна на способените държавни органи е указано да не се подхващат каквито и да е дейности по изтриване на записи от осведомителните системи до привършване на инспекциите, което в допълнение натоварва наличните запаси и е отвън естествения цикъл на предпазване на бази данни и води до блокиране на още 80 ТВ от наличния запас, налагащо обезпечаване на спомагателните дискови масиви “, се сочи още в документите.
От АВ акцентират, че незабавната нужда от в допълнение дисково пространство не е резултат от дейности и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във виновност.
Това съгласно възложителя се удостоверява от обстоятелството, че към датата на първия срив на дисковите масиви той не е могъл и не е бил задължен да знае, че такова събитие от извънреден темперамент следва, респ., че то ще наложи незабавно възлагане на поръчка за обезпечаване на в допълнение дисково пространство.
Според Агенцията сривът на дисковите масиви и последвалата ескалация на казуса с базата данни на Търговския указател е събитие от извънреден темперамент, което въпреки да е теоретично допустимо, поради инцидентния си темперамент, статистически ниската възможност за реализация и най-много извънредно огромните мащаби на неподходящите последствия от него, при дължима грижа същото не би могло да се предвижда и предотврати.
Сега АВ е подхванала ограничения за обезпечаване на спомагателен запас, само че спешните събития, осъществили се след срутва от 9 август, съгласно управлението й са от мащаб, който надвишава обезпечените запаси, планувани при всекидневно развиване на рисковете за поддържаните от нея регистри. А всяко отсрочване на доставката е обвързвано със значими опасности от следващо блокиране на комерсиалния оборот в страната.
От там прецизират, че неналичието на задоволително свободно дисково пространство е изправило Агенция по вписванията и пред други съществени проблеми.
Няма обособени (допълнителни) дискови масиви за покриване на нуждата от изработка на благонадежден и запазен бекъп.
Текущите дискови масиви не дават подобаваща настройка и обграждане за застраховане на устойчива сдържаност на Системата за ръководство на бази от данни на Търговския и Имотния указател, на Регистър на имуществените връзки сред съпрузите (РИОС), БУЛСТАТ и Окръжна следствена служба.
Само за Търговския указател са нужни най-малко 70 ТБ, с цел да се реализира ротационна скица от поредни цялостни седмични архиви и ротационно прекопирване на генерираните и денем архивни лотове по този начин, че те да са налични за последните 30 дни.
За Имотния указател, РИОС, БУЛСТАТ, Окръжна следствена служба са нужни най-малко най-малко още 26 ТВ, с цел да се реализира ротационна скица от поредни цялостни седмични архиви и ротационно прекопирване на генерираните и денем архивни догове по този начин, че да са налични архивните догове за последните 30 дни.
„ Това са минимални потенциали, които са нужни, само че даже с наличните запаси ние не можем да ги покрием и още веднъж ще да изпаднем в сериозна обстановка, в случай че не се вземат ограничения. За да се избегне прекъсване на работата на регистрите в границите на идващите няколко седмици, АВ се нуждае незабавно от обезпечаването на най-малко 120 ТВ спомагателен дисков запас “, е показала Агенцията.
Експертите са предложили следното :
Дисковият масиви XtreemlO в РИЦ да бъде надграден с 20 ТБ до 30 ТБ, с цел да може да поеме целия търговски указател и всички приложения;
Дисковият масив Unity в РИЦ, да бъде надграден със 170 ТБ до 300 ТБ. с цел да може да поеме аварийните и архивни копия на данни;
Дисковият масив XtreemlO в ИТ да бъде надграден с 5 ТБ до 15 ТБ, с цел да може да поеме всички останали регистри и приложения работещи в ИЦ;
Дисковият масив Unity в ИЦ да бъде надграден със 170 ТБ до 300 ТБ, с цел да може да поеме аварийните и архивни копия на данни.
На Агенция по вписванията е належащо обезпечаване на дисков запас от най-малко по 150 ТВ в РИЦ и в ИЦ. Тоест, 300 ТВ общо за надграждане на наличните запаси на дисковите масиви за предпазване на данни, както и в допълнение ИКТ съоръжение в оптимално къси периоди, с цел да се подсигурява интегритета, непрескъсваемостта, киберзащитата и отбраната от бедствия и повреди, засягащи един от двата осведомителни центъра.
Чрез в този момент оповестената незабавна поръчка ще бъдат подсигурени дисковите масиви на Агенцията, с цел да може тя да действа гладко в интервал от 334 месеца. Това време й е нужно, с цел да обезпечи финансиране и да разгласи социална поръчка за набиране на всичките й нужни запаси.
Фирмите, поканени да вземат участие в процедурата, са „ Сиенсис “ АД, „ ССАРМ “ ЕООД, „ ПарафлоуКомуникейшънс “ ООД и „ Телелинк бизнес сървисис “ ЕАД.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР