Спешен план за намаляване на зависимостта от руските енергийни източници

...
Спешен план за намаляване на зависимостта от руските енергийни източници
Коментари Харесай

ЕС планира да купува три пъти по-малко газ от Русия до края на 2022

Спешен проект за понижаване на зависимостта от съветските енергийни източници показа през вчерашния ден Европейска комисия. Така нареченият документ планува диверсифициране на доставките на газ, понижаване на потреблението му в отоплението и в производството на електрическа енергия и увеличение на използването на ВЕИ. " Колкото по-бързо преминем към възобновими източници и водород, в комбиниране с по-голяма енергийна успеваемост, толкоз по-бързо ще бъдем в действителност самостоятелни и ще овладеем нашата енергийна система ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен при показване на проекта на 8 март.

Тези стъпки би трябвало да понижат потреблението на съветски газ в Европейски Съюз с две трети още преди края на годината, добавя тя. Което в случай че се случи, ще бъде най-драстичната енергийна смяна в Европа за толкоз малко време. REPowerEU в парижкото предградие Версай.

Преди дни Международната организация по енергетика.
Какво предлага Европейска комисия
Брюксел работи от месеци по способи за понижаване на зависимостта на съюза от изкопаемите горива като цяло и въздействието на високите цени на газа. Първият проект бе показан през октомври предходната година, само че тогава вероятностите и задачите бяха доста по-различни. Тогава Испания сложи въпроса за високите цени на силата в дневния ред на държавни и държавни ръководители на Европейски Съюз, само че страни като Германия твърдяха, че ценовите скокове са " кратковременен " проблем, който ще изчезне напролет.
Реклама
С съветската инвазия в Украйна документът закупи първостепенно геостратегическо значение и доста пай небосвод за осъществяване. И Берлин към този момент твърди, че се нуждаем от незабавен проект. Но въпросът е до каква степен е подготвен да стигне, откакто Германия е една от най-зависимите от съветските енергийни запаси страни.

Според ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен: " Трябва да станем самостоятелни от съветските нефт, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на снабдител, който ни заплашва. "

За да се случи това, се оферират две съществени линии за доста понижаване на зависимостта от съветски изкопаеми горива още преди 2030 година От една страна, е диверсификацията на доставките на газ посредством по-голям импорт на полутечен природен газ (LNG) и тръбопроводи от неруски снабдители (Северна Африка и Норвегия), както и по-големи размери на произвеждане и импорт на биометан и зелен водород. Комисарят по енергетиката Кадри Симсън означи: " За останалите седмици от тази зима Европа разполага с задоволително количество газ, само че би трябвало незабавно да попълним запасите си за идната година. Поради това комисията ще предложи до 1 октомври газовите складове в Европейски Съюз да бъдат запълнени до минимум 90%. " Тя добави, че Европейска комисия обрисува способи за контролиране на цените, държавна помощ и данъчни ограничения, " с цел да защитим европейските семейства и предприятия против въздействието на извънредно високите цени ".

От друга страна, е понижаване на потреблението на изкопаеми горива в домовете, публичните здания и индустрията посредством повишение на енергийната успеваемост, увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници и свързаната с това електрификацията. За ускорение въвеждането на ВЕИ комисията има намерение да показа тактика за слънчева агресия през юни и предложение за опростяване на планирането на планове за възобновима сила посредством понижаване на бюрокрацията през май. Брюксел също по този начин желае да ускори внедряването на термопомпи, с цел да отстрани континента от отоплителните системи, работещи с газ.
Реклама
В същото време комисията се надява да се оправи с, като разиска с държавните управления нуждата от " краткотрайна рамка за рецесия ", която да помогне на най-засегнатите предприятия и консуматори. За да финансират незабавните ограничения, страните членки биха могли краткотрайно да таксуват непредвидени облаги и да употребяват приходите от въглеродния пазар на Европейски Съюз.
Как се приема
Макар кардинално да поддържат още наказания против Русия поради дейностите й в Украйна, сякаш прекомерно бързото отричане от съветските изкопаеми горива би основало компликации в доста от страните членки.

Германският канцлер Олаф Шолц упорства, че Европа сега няма опция на съветските доставки, до момента в който холандският министър председател Марк Рюте предизвестява за " големи последствия " от сходна мярка. Към момента Европейски Съюз разчита на Русия за 47 % от вноса си на въглища и 41 % от вноса на газ.

България поддържа глобите против Русия като верния метод за прекъсване на нашествието в Украйна, само че евентуално ще търси изключение при възможна възбрана на импорт на съветски природен газ и нефт, сподели министър председателят Кирил Петков в изявление за организация " Ройтерс " в понеделник.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Войната в Украйна Реклама
" България би подкрепила всевъзможни ограничения, тъй като ние в действителност сме срещу войната, само че за тези две (нефт и газ) може би ще желаяме изключение... Нямаме настоящи други възможности сега, ние сме прекомерно подвластни ", прибавя Петков в изявлението си за " Ройтерс ".

Усещайки сериозността на обстановката, Москва неколкократно предизвести и даже заплаши европейските страни. Руският вицепремиер Александър Новак предизвести в понеделник, че всевъзможни ограничавания върху съветския недопечен нефт могат да доведат до повишаване на цените на петрола до над 300 $ за барел.

От друга страна след газовите рецесии от 2006 и 2009 година, когато имаше спиране на доставките от Русия, Европа бе оповестила курс към понижаване на енергийната си взаимозависимост от Русия, само че нищо действително в тази посока не бе направено. Дори в противен случай - през последното десетилетие зависимостта се усили доста посредством планове като " Северен поток " и " Турски поток ", както и посредством продажбата на най-голямото газово вместилище в Европа на " Газпром ".
Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР