Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживелица, заяви председателят на

Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживелица, заяви председателят на ...

Дариткова: Хартиените бюлетини не са отживелица, машините се повреждат

Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживелица, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на.
Дариткова защити тезата на управляващите, че трябва да има смесено гласуване, а гласоподавателят сам да избира как да упражни правото си на вот – на машина или с традиционната хартиена бюлетина.

Скандал и взаимни обвинения в парламента заради Изборния кодекс Скандал и взаимни обвинения в парламента заради Изборния кодекс
Сериозен скандал се развихри в парламента по повод промените в Изборния кодекс. Той започна след критично изказване на лидера на БСП Ко...
С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да уверим избирателите, че това, което правим е в интерес на прозрачния изборен процес“, отговори тя на , откъдето настояват за гласуване с машини изцяло.
Дариткова бе категорична, че с решението за смесен вот се гарантира сигурността на процеса в условията в епидемичната обстановка, когато машините могат да се повредят заради непрестанната дезинфекция.
Според законопроекта на ГЕРБ машини са предвидени единствено за секции с над 300 избиратели.
Тя отговори и на критиките, че днешните промени се правят в „последния момент“ преди изборите. Дариткова подчерта, че има трайно установена парламентарна практика, давайки за пример 2009 г., когато кодексът бе променен 2 месеца преди вота, въвеждайки мажоритарното гласуване.

Нинова към ГЕРБ: Не искате машинно гласуване, защото нямате воля за честни избори Нинова към ГЕРБ: Не искате машинно гласуване, защото нямате воля за честни избори
„Шест години не ви стигнаха да установите начина, по който ще бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще отговаря...
Липсата на предложение за нов председател на ЦИК Дариткова оправда с това, че управляващите са очаквали опозицията да излъчи такъв. „Всички неправителствени организации могат да го направят, като техният кандидат евентуално може да бъде припознат от някоя от партиите. Ако вие наистина искахте прозрачен изборен процес, ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес“, отбеляза още Дариткова.

Източник: actualno.com