Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен

...
Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен
Коментари Харесай

Слух: Зам.-председателят на ДАНС бил уволнен от премиера зар...

Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков преди Коледа поради изтеклите конфиденциални клаузи от договорите на “Булгаргаз” за доставки на природен газ от Азербайджан, се завъртяха в политическите коридори в София във вторник. Ден по-рано стана ясно, че на 21 декември изпълнителният шеф на държавната компания Николай Павлов е изискал от ДАНС инспекция по какъв начин са изтекли клаузи от договорите за доставка на азерски газ.

За уволнението на Венелин Димитров като зам.-председател на ДАНС бе обявено на 23 декември. То обаче се е случило ден по-рано, излиза наяве от оповестеното в държавната осведомителна система решение. А Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков по текст от закона за ДАНС, който планува предварително освобождение при открит спор на ползи. Именно това разпали и спекулациите, че уволнението на изкаралия единствено два месеца като зам.-шеф на ДАНС Димитров е обвързвано със сигнала за газовите контракти. Преди да бъде назначен от служебния министър председател Стефан Янев в организацията, той е работил като началник по сигурността на информацията точно в “Булгаргаз”. И

оставането му на поста би означавало да проверява себе си

за приключването на информация от държавната компания, поясняват политици.

Освобождаването на Венелин Димитров е станало по искане на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, излиза наяве още от решението на държавното управление за уволнението. Като Тончев е изпратил настояването си в деня, в който министрите са одобрили махането на Димитров.

Истинската причина за уволнението на Венелин Димитров не е спор на ползи поради “Булгаргаз”, а заради несправяне в работата, стана ясно обаче от отговори на държавната пресслужба до “”. Освен това Димитров е уронил и престижа на ДАНС със свои дейности, само че не уточиха какво тъкмо е направил. Същите претекстове обаче бяха употребени и от служебното държавно управление на Стефан Янев, когато стартира подмяната на шефовете на специфични служби през лятото.

“Венелин Димитров е предварително освободен от длъжността заместник-председател на ДАНС по предложение на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

Предложението за освобождение не съдържа констатации за спор на ползи,

а за ниски равнища на мотивация за подкрепяне на ръководителя при осъществяване на неговите функционални отговорности, несъблюдение на служебни отговорности, държание, накърняващо престижа и положителното име на Агенцията”, гласи отговорът на държавната пресслужба до медията “24 часа”. От Министерския съвет категорично прецизираха, че в предлагането от Тончев за освобождение на Димитров липсва претекст спор на ползи поради приключването на информация от “Булгаргаз”.

Въпросът за какво Пламен Тончев е изискал да бъде махнат назначеният единствено преди два месеца негов заместител още няма отговор.

Смяната на Венелин Димитров не е била авансово съветвана с президента Румен Радев, обясниха още от държавното управление.

“Съгласно Закона за ДАНС процедурата за освобождение на зам.-председател на организацията не изисква координиране с президента. Зам.-председателят на ДАНС е освободен с решение на Министерския съвет, в който има представители на всички съдружни партньори”, дадоха отговор от Министерски съвет на въпрос имало ли е съвещания.

Венелин Димитров бе назначен за зам.-председател на ДАНС от второто служебно държавно управление с министър председател Стефан Янев през октомври. Той застана на мястото на Николай Ненков, който самичък изиска да му бъде преустановен мандатът в ДАНС. Димитров трябваше да заема поста до 2023 година Преди да бъде назначен в ДАНС, той е работил като чиновник по сигурността на информацията в “Булгаргаз”, а преди този момент има кариера в Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Назначението на Димитров бе последното от серията смени по върховете на специфичните служби, осъществени от двете служебни държавни управления на Янев. Преди съставянето на настоящия съдружен кабинет пък съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов изиска от президента Радев да се съгласи на нова промяна на шефовете на специфични служби и на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Свързани вести Кирил Петков освободи зам.-председател на ДАНС и назначи нови зам.-министри Държавната "Булгаргаз " е станала жертва на стопански шпионаж
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР