Спекула се развива там, където има недостиг на пазара, или

...
Спекула се развива там, където има недостиг на пазара, или
Коментари Харесай

Зам.-министър: Изоставаме в производството на плодове и зеленчуци

" Спекула се развива там, където има дефицит на пазара, или когато пазарът реагира обезпокоеното на фона на протичащото се към него. Ясно е, че последните месеци инфлацията е провокирана от високите цени на електрическата енергия, а в последния месец това се изостря още повече поради войната в Украйна. Притесненията породиха на пазара поради зърнените храни, тъй като Украйна и Русия са измежду международните производители на тези артикули ", сподели зам.-министърът на стопанската система Димитър Данчев.

Той е безапелационен, че продължава засиления надзор на пазара.

" Следим за възможното използване на нелоялни търговски процедура посредством КЗП, следим за това пазарът да бъде оптимално осведомен и конкурентоспособен, като се стараем да предотвратяваме всевъзможни опити за далавера. В това число и оповестяване на нереално високи цени, добави Данчев.

От партията са предложили въвеждане на таван на някои съществени хранителни артикули. " Това не се приема добре от нашите съдружни сътрудници, по тази причина ние предложихме и друга мярка - понижаване на ДДС-то за артикули, които са контролираните пазари - ток, газ, парно и вода. Също по този начин и цените на медикаментите. Считаме, че намаляването на ДДС-то за тези артикули ще повлияе непосредствено към намаляването на цените, тъй като те са контролирани ", акцентира зам.-министърът.

" Знаете, че при започване на годината българското държавно управление вкара ограничения, с които се предлага отплата за високата цена на електрическата енергия за бизнеса. За март месец беше 250 лева за мегават час, в този момент е 300 лева Тази мярка най-вероятно ще продължи, тези пари идват от нарасналите доходи на електроцентралите. Държавата и държавното управление ползват всички вероятни средства за ограничение на инфлацията ", разясни той.

И напомни, че акцията на държавното управление за обезпечаване на зърно към този момент е в ход. По думите му цената на олиото наподобява постоянна, само че към момента е прекомерно висока.

" За страдание, производството на плодове и зеленчуци в България изостава. Бива замествано от производители от Гърция и Турция. Не съм чул тази година да имаме повече засети площи с домати и краставици, и пипер. Цените на пазара на месо и месни артикули също реагира какво се случва на пазара на зърнените храни. Виждаме високи цени на агнешкото месо преди Великден. Но ще има масирани инспекции, открити са редица нарушавания ", разяснява Данчев.

Попитан дали Българска социалистическа партия са склонни да изоставен обединението, в случай че се позволи даването на оръжия на Украйна, той отговори: " Българска социалистическа партия няма да поддържа такова предложение, нито представителите на партията в Министерството на стопанската система. Ако това се сложи като изискване, ние сме подготвени да я напуснем. Това е въпрос, който ние слагаме като " алена линия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР