Спектакълът Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър Стоян Бъчваров“ Варна

...
Спектакълът Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър Стоян Бъчваров“ Варна
Коментари Харесай

Николай Урумов празнува юбилей с „Юн Габриел Боркман“ на варненска сцена

Спектакълът „ Юн Габриел Боркман “ на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ Варна влиза в програмата на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “ на 6 юни от 19:00 часа.

Пиесата на Ибсен в режисура на режисьора Пламен Марков и варненската трагична натрупа с Николай Урумов в основната роля направи премиерата си през януари тази година и от този момент не стопира да жъне овациите на публиката.

Николай Урумов, който ще отпразнува 60-годишния си празник тъкмо в деня на представлението, споделя, че се отнася към героя си „ с леко дистанцирано съмнение, както се отнасяш с човек, който те респектира. С подобен човек не може да фамилиарничиш, още по-малко да флиртуваш. “ Пламен Марков неслучайно кани комик за основната роля и Урумов съумява майсторски да следва фината линия сред трагичното и комичното в този театър.

Норвежецът Хенрик Ибсен е считан за независима категория в драматургията и докосването до креативния му свят в никакъв случай не оставя фена апатичен. Ненапразно назовават Ибсен „ Фройд на Севера “ – той постоянно подхожда психически аналитично към героите си. В резултат на това на сцената оживяват дълбоки и многопластови характери. Точно както в „ Юн Габриел Боркман “.

Сюжетът, центриран върху живота на банкера Боркман, повдига метафизичен тематики за житейските илюзии, несбъднатите фантазии, равносметките и поколенческите конфликти. Личните нещастия на персонажите припомнят тези на древногръцки герои. Пред фена като на лента се редуват излъгани упования, маниакална майчина обич, юношески протест, а в избрани моменти даже загуба на връзка с действителността.

Пламен Марков намира най-точния път към Ибсен, посредством който написаната през XIX век пиеса през днешния ден звучи изцяло настоящо. Известният режисьор обича да смесва жанровете и феновете гледат една гротеска, в която редуването на комизъм и драма прави облиците пълнокръвни и въздействащи.

Заедно с рожденика Николай Урумов на сцената излизат именитият Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева, Христина Джурова, Теодор Каракачанов, Мелин Ердинч и Миглена Везирова. За впечатляващата хармония на постановката способстват сценографията на Мира Каланова и музиката на Калин Николов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР