Тайландската партия Движение напред отказва съюз с подгласниците

...
Спечелилата изборите партия Движение напред в Тайланд отказа да подкрепи
Коментари Харесай

Спечелилата изборите партия "Движение напред" в Тайланд отказа да подкрепи опита на бившия партньор в алианса Pheu Thai да състави следващото правителство, наричайки го изкривяване на изборния резултат.

Progressive Move Forward беше изненадващият победител на изборите на 14 май, следван плътно от Pheu Thai, след като двете консервативни партии победиха в категорично отхвърляне на деветгодишно управление, ръководено или подкрепяно от военните.

„Формирането на правителство сега не отразява гласа на хората … и изкривява волята на хората на изборите“, каза генералният секретар на Move Forward Чайтават Тулатон на пресконференция във вторник.

Съюзът между тях се разпадна, след като двукамарен парламент, върху който роялистките военни имат значително влияние, отхвърли кандидатурата на лидера на Move Forward Пита Лимяроенрат за министър-председател два пъти миналия месец.


Pheu Thai, партия, свързана с бившия премиер Таксин Шинаватра, се активизира миналата седмица, за да се опита да състави правителство, след като опитите на победителя в изборите Move Forward бяха блокирани два пъти в Националното събрание.

Втората по големина икономика в Югоизточна Азия е засегната от политическа несигурност, откакто опозиционните партии яхнаха вълна от подкрепа срещу властта, за да победят подкрепяните от военните управляващи на изборите през май.

Критиците обвиниха Pheu Thai, че е надхитрил Move Forward, за да гарантира, че води правителството.

Pheu Thai настоя, че е оттеглил подкрепата си само когато е било ясно, че Move Forward не може да спечели подкрепата на законодателната власт, където е срещнал съпротива срещу своята либерална, антисистемна програма.

Въпреки горчивата история на Pheu Thai с армията, тя лобира усилено за подкрепата на партии и сенатори, съюзени с генерали, участващи в превратите през 2006 г. и 2014 г. срещу нейните правителства.

„Ние не искаме да участваме във формирането на правителство при тези условия“, каза Чайтават от Move Forward.

За министър-председател Pheu Thai ще номинира Срета Тависин, бивш имотен магнат без политически опит преди изборите. За да успее, Срета ще се нуждае от подкрепа от повече от половината от съвместните долна и горна камара, резултат далеч от сигурен.

Лидерът на Pheu Thai Cholnan Srikaew каза, че очаква премиерски вот между 18-22 август и е убеден, че Srettha все още може да надделее без подкрепата на Move Forward.

„Уважаваме решението на Move Forward и сме в състояние да работим с всички страни“, каза той.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР