Спечелихте награда и можете да изберете между комплект куфари, раница,

...
Спечелихте награда и можете да изберете между комплект куфари, раница,
Коментари Харесай

Измамна фирма се вихри с пълна сила, изпращайки туристи за зелен хайвер, а полиция и КЗП вдигат ръце

„ Спечелихте премия и можете да изберете сред комплект куфари, раница, домашни електроуреди и ваучер за едноседмична отмора в Европа, като мястото ще се посочи в допълнение! “

С тези думи по телефона от компания „ Ера Травел ” хвърлят въдицата си и чакат на нея да се закачат наивници, както несъмнено, се и случва.

 

А телефонните номера на клиентите не са престъпно източени от мобилните оператори. Събрани са с допустимо най-простия трик – притежателите им са се поддали на изкушението да попълнят във фейсбук анкета с няколко въпроса за туризъм, на които умерено би могъл да отговори и първокласник. И хоп, чудото е станало! Спечелили са премия. Следва покана по телефона за присъединяване в лотария „ с дребни дарове и презентация на туристическа дестинация “! Мястото на срещата е зала в столичен хотел. Кани ги персонално някой си Минчо Минчев, представящ се по телефона като притежател на „ Ера Травел “.

 

„ И без това се чудехме какво да вършим в събота и отидохме, макар, че бяхме сигурни, че е нещо тра-ла-ла “, описват пострадали. Във фейсбук ги притегля рекламата за на ниска цена туризъм в атрактивна дестинация. Понеже от тях се изисквало единствено да щракнат върху анкетата, не устояли на изкушението и си оставили телефонния номер, по-нататък схемата към този момент е ясна.

 

След като евентуалните клиенти налапват стръвта, Минчо Минчев от „ Ера Травел “ минава на последващо равнище – изпраща „ неповторим ” номер от десетина числа и букви на латиница за присъединяване в томболата. В залата пострадалите се оказват с още 5-6 фамилии, в това число и чужденци.

 

„ Извадиха някакви парцаливи каталози, кой знае от кой момент размятани по всички страни, и започнаха да ни показват „ неповторимата ” оферта по „ снижени ” цени, направена особено за нас ”, описват присъствалите на срещата, проведена от „ Ера Травел ”. Там им обяснили, че почивката, която им се предлага, е „ неповторима ” и „ персонализирана “ и най-много е с понижени цени, тъй като от компанията имали „ лични канали ”.

 

В интерес на истината от „ Ера Травел ” обяснили, че не са нито туроператор, нито турагент, само че по този начин и не станало ясно тъкмо от позицията на какви лица оферират евтини почивки в атрактивни дестинации. На пострадалите предложили Тенерифе, с допълнението, че би трябвало сами да си купят самолетни билети и да летят от Букурещ. Заявили им още, че съгласно офертата ще са безвъзмездни единствено нощувките в хотелския комплекс, а клиентите би трябвало да заплатят храната и спомагателните екскурзии на острова. Накрая, като теглили чертата, чиновниците на въпросния Минчо Минчев поискали да им се платят незабавно по 600 евро – промоционалната цена на туристическия пакет! При това се оказало, че има още едно, само че доста значимо изискване – ваучерът за почивката би трябвало да се употребява през идващите 18 месеца, от датата на сбирката, другояче парите им изгарят.

 

„ Бяха напряко нападателни, до момента в който ни навиваха какъв брой е прелестно да почиваме в Тенерифе. След това пък упорстваха незабавно да ни съпроводят до банкомат, с цел да изтеглим парите. А когато им казахме, че си тръгваме напряко подскочиха и започнаха да ни се карат, че сме им изгубили времето ”, изясняват хората, претърпели сбирката на „ Ера Травел “.

 

Като излиза наяве, че те нямат никакво желание да се възползват от „ преференциалната " оферта за Тенерифе, от компанията незабавно им оферират друга – да се разходят до Доминикана за 4 дневен ваучър. „ Разбира се, здравият разсъдък изцяло изключва сходна случка, освен това сътрудниците обявиха, че до момента в който сме в хотелския комплекс, сме задължени да участваме в презентации за закупуване на някакви артикули от 12 до 17.30 часа. Ако ни няма, ще ни наложат „ санкция за наказателна клауза по контракта “ от 90 евро. “ Потърпевшите отхвърлят и Доминикана, макар че този ваучер коствал „ единствено 200 лева ”, като самолетните билети и храната били за сметка клиента.

 

„ С цялото си безсрамие чиновниците на Минчо Минчев ни предложиха да ни създадат 20% отстъпка от предните две предложения. Не приехме и най-категорично им казахме, че си тръгваме! Изпратиха ни с крясъци, че сме им умъртвили деня. "

 

В случая хората вадят шанс, тъй като не дават нито 600 евро за Тенерифе, нито 200 лева за Доминикана. Оказва се обаче, че „ Ера Травел ” се подвизава из страната от близо 10-тина години и има стотици ужилени клиенти. Тънкият миг е, че мераклиите за сякаш евтина отмора дават парите против заричане, че на другия ден ще получат на електронната си поща договорите. Уверяват ги, че имат право да се откажат в границите на 14 дни. Дори и при отвод единствено няколко часа след срещата, парите не се връщат, изясняват пострадали:

„ Буквално 2-3 часа като си тръгнахме от залата, размислихме и взехме решение да се откажем. Напразно обаче се опитвахме да се свържем с телефона на Минчо Минчев, в случай че това е в действителност неговото име.

 

 

И неговият, и телефоните на неговите сътрудници бяха изключени, а на посочения адрес на компанията нямаше и диря от нея ”.

Продавачите на евтината отмора работят по еднакъв сюжет, репертоарът им остава неизменен през годините. Единственото, което се сменя е името на компанията и се актуализира цената. Още през 2013 година ужилени от цялата страна, търсят подпомагане от полицията и КЗП, само че без резултат. От предаването „ Господари на ефира “ потеглят по петите на измамниците. Днес предаването към този момент го няма, а схемата на Минчо Минчев е сменила единствено името си няколко пъти – „ Сол Маркетинг “, „ Холидей Маркетинг София “, „ KLM Ltd “, „ RCI “, „ Солеос виа “ и в последно време „ Ера Травел “. И непроменяемо всичко това стартира с неустоима покана за презентация с подарък!

 

Запознати  удостоверяват, че Комисията за отбрана на потребителите е наясно с всеки подробност от аферата, която праща туристи за зелен хайвер на Тенерифе, само че няма никаква изгода от това. Поне до момента не е известно дали са били глобени.

А когато някой се върже на омайните им приказки и даде желаното капаро, схваща, че става дума за машинация, едвам когато се опита да си върне парите. „ Перфектна машинация! Предлагат контракт, фактура, касова записка и след това изчезват! Следва пререгистрация – с ново име, ново седалище, а в случай че отвори Търговския указател ще види разгласен нов притежател и шеф! ” обобщават препатили и допълват, че преди години офертата е била за Малта и Малага, в този момент „ промоционалната отмора “ е в Тенерифе и Доминикана.

 

Справка в националния указател на туристическите оператори и сътрудници демонстрира, че компанията на въпросния Минчо Минчев не попада. Поне за това не са излъгали неговите сътрудници.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Тенерифе Доминикана туристи промоционални цени „ Ера Травел “ Минчо Минчев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР