Спечелените от ищеца дела, заради които НЗОК трябва да плаща

...
Спечелените от ищеца дела, заради които НЗОК трябва да плаща
Коментари Харесай

НЗОК все по-често губи дела за отказ да финансира лечение в чужбина

Спечелените от ищеца каузи, поради които НЗОК би трябвало да заплаща обезщетение заради отвод да финансира скъпо лекуване в чужбина, се усилват. Според Нова телевизия за година и половина повече от 30 души са завели каузи против страната, тъй като се е наложило да извадят от джоба си десетки хиляди левове за скъпи интервенции и медицински произведения.
Румен Русев е един от десетките пациенти с Паркинсон, които от години се борят страната да им обезпечи гратис по този начин наречения мозъчен пейсмейкър – единственият късмет да се движат и да живеят обикновено. Самият Румен към този момент е платил един път 40 000 лв. за това здравно произведение. Поставят му пейсмейкър преди към три години. Сега обаче батерията на устройството свършва и фамилията се връща в изходна позиция. Искат им 30 000 лв. за замяна на импланта. Тези средства няма по какъв начин да бъдат покрити от НЗОК.
Румен към момента не е мислил да съди Касата, само че други пациенти като него към този момент получават компенсации поради същия отвод.
" Съдът споделя, че едно лекуване, даже да се дава в България, в случай че е доста скъпо, както дълбоката мозъчна стимулация, страната е длъжна да издаде формуляр за лекуване в чужбина ", изясни доктор Стойчо Кацаров.
В чужбина процедурата коства най-малко няколко пъти повече. Но от известно време Касата отхвърля и този вид. Обезщетението, което страната е длъжна да изплати в такива случаи, може да надвиши в пъти цената на самото здравно произведение.
От НЗОК изясняват, че занапред ще обмислят още веднъж дали могат да заплащат мозъчните пейсмейкъри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР