Спазването на мерките е по-важно, за да не влезем в

...
Спазването на мерките е по-важно, за да не влезем в
Коментари Харесай

Хората на Кацаров усукват за локдаун

Спазването на ограниченията е по-важно, с цел да не влезем в алената зона
Желаещите за ваксини се усилват

Не се чакат спомагателни ограничавания и затваряне на бизнеси, сподели зам.-министър Александър Златанов

Няма изясненост дали и по кое време ще има затваряне или ограничение на работата на обособените бизнеси поради нарастването на болните от COVID-19, стана ясно от думите на зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов пред БНР. “На този стадий не се чакат спомагателни ограничавания и затваряне на бизнеси поради възходящите случаи на COVID-19”, уточни той в отговор на въпроса планува ли ведомството на служебния министър доктор Стойчо Кацаров налагане на ограничавания, свързани с увеличението на случаите с ковид. Само преди седмица шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев бе опроверган от министерството на опазването на здравето, че в София ще има по-строги ограничения за заведенията и плувните басейни.

Зам.-министър Златанов още веднъж уточни, че най-вероятно Пенчев се е объркал или е направил неточност.
“Спазването на ограниченията в този момент е доста по-важно, с цел да не попаднем в алената зона. Или да си дадем да достигнем до алената зона доста по-късно, когато повече хора ще са добили цялостен имунитет след имунизацията, а не да добиват имунитет през боледуване. Не е персонален избор носенето на маска, персонален избор е решението на индивида какво ще направи със себе си. Когато това визира обществото, това към този момент не е персонален избор, а обвързване на индивида - предвид на здравето на обществото”, съобщи още доктор Златанов.

“Ако преди месец правехме осведомителни акции и резултатът не беше оптимистичен, в този момент има повишение на хората, които желаят да се имунизират с едни 20 -30%. Всеки ден се вършат над 12 000 - 13 000 ваксини”, сподели още зам.-министърът. И още: “Работодателите да подходят стимулиращо към своите чиновници да бъдат ваксинирани, с цел да може при последващи нахлуване в идващ стадий от пандемията браншът да може да продължи да работи”. Д-р Златанов даде образец, че в случай че едно заведение е с ваксиниран личен състав 100%, то хората там могат да работят без риск, в случай че са организирали добре и клиентите им да са имунизирани, няма да се постанова да бъдат затваряни.

Браншът остава в протестна подготвеност
Ресторантьори с акция „ Свобода за бизнеса “
Утре се чакат митинги в Пловдив



Собственици и работещи в заведенията проведоха няколко следващи митинги с блокиране на основни булеварди в по-големите градове. Снимка: Булфото

Ресторантьори стартират акция “Свобода за бизнеса”, оповестиха от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Тя ще се показва в слагането на особено направени за задачата плакати на витрините на обектите, както и посредством шерване на постове в обществените мрежи. Целта - да покажем, както на държавните институции, по този начин и на цялата общност, че ще се борим до дъно, с цел да защитим правото си на труд, обясниха от сектора.

Всеки обект, без значение дали е заведение за хранене, нощен клуб или различен тип бизнес, отвън сферата на заниманието, ще може да изпраща по една фотография с подложен афиш на витрината на обекта си, с цел да бъде добавена тя в специфичен албум, който по-късно ще публикуваме на нашите страници във Facebook. Акцията е продължение на проведените няколко следващи митинги с блокиране на основни булеварди в по-големите градове. Те публично бяха прекъснати, само че от сектора оповестиха, че остават в протестна подготвеност. Разбира се, притежатели на заведения в обособени градове на страната, били те наши членове или не, могат независимо да продължат с образуване на всевъзможни типове митинги. Именно подобен ще бъде проведен в Пловдив, оповестиха от двете сдружения.

Надяваме, че с тези наши дейности сме дали категоричен сигнал на държавните институции, че повече няма да поносим принудително затваряне на бизнеса, показват ресторантьорите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР