Спасяват 65 сгради паметници на културата в София. Въпросът е

...
Спасяват 65 сгради паметници на културата в София. Въпросът е
Коментари Харесай

Спасяват 65 сгради паметници на културата в София

Спасяват 65 здания монументи на културата в София. Въпросът е дали ще се резервира достоверният им тип.

На столичната ул. „ Самуил” се намира първата кооперация в града, издигната от италиански проектант в края на XIX век. Наскоро общината взема решение да я реставрира, само че по този начин се появява нетипичната за епохата ѝ алуминиева дограма и още бели претекстове, които не са част от истинския й тип.

А занапред общината и притежателите на такива здания ще си поделят разноските и напъните, с цел да бъдат те реставрирани.

Стотици исторически здания, знак на столицата ни, от години тънат в съсипия. Близо 200 са единствено в столичния регион „ Възраждане”.

В този регион е и къщата с Орела, на метри от Министерството на околната среда и водите, издигната през 1925 година През 60-те години е приета за монумент на културата. Заради заплахата от случай притежателите ѝ сами събират средства за нейното възстановяване, макар че е монумент на културата и може да получат помощ.

Засега обаче е реставрирана единствено фасадата, само че тя има и други страни, които би трябвало да се оправят, необходим е ремонт и във вътрешността.

От май тази година общината поема разноските за проектите за реституция на постройките монументи на културата. По тях до 3 години притежателите би трябвало да ги ремонтират.

Към момента се работи по 10 такива здания, а 13 са в подготовка.

Освен в София започват и реституция на Доходното здание в Русе и на Синагогата във Видин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР