Спасително археологическо проучване на обект от тракийския период е направено

...
Спасително археологическо проучване на обект от тракийския период е направено
Коментари Харесай

Направиха спасително археологическо проучване край с. Айдемир

Спасително археологическо изследване на обект от тракийския интервал е направено край силистренското село Айдемир от Владислав Живков и Ради Радев - от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, заяви проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра.

Обектът е открит при археологически наблюдения през предходната година.

Открити са 16 ями, които нормално се свързват с паметни практики и полувкопани жилища. Намерени са към 400 керамични фрагмента и близо 20 по-цялостно непокътнати предмета - съдове и върхове на стрели.

Намерени са и 10 хромела – камъни за смилане на брашно.  Сред забавните, съгласно експертите, находки са оловен слитък с щемпел и съвсем напълно непокътната купа с релефна декорация - гръцки импорт - с изображения на цветя и на птици, рядко срещана навътре в Тракия, присъща повече за гръцките колонии край морето.

Находките се датират към втори век прочие Христа. Проучването дава по-гляма изясненост за този интервал в Силистренско – на процедура съвсем чужд, считат експертите. Имало е изследвания край силистренските села  Стрелково и Малък Преславец. Обектът няма експозиционна стойност, само че е с висока научна стойност.

Находките ще бъдат предадени на Регионалния исторически музей в Силистра.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР