Спасителният план на правителството за водната криза в Перник беше

...
Спасителният план на правителството за водната криза в Перник беше
Коментари Харесай

СОС прие спасителния план за водната криза в Перник

Спасителният проект на държавното управление за водната рецесия в Перник беше признат от Столичния общински съвет. Решението е градът да се доставя с вода от язовир " Белмекен " и през язовир " Бели Искър " водата да доближава до там през водопроводите на София. Допълнително ще се построи и 13.5 километра тръба от Мало Бучино до Перник.

3-часови диспути предшестваха днешното гласоподаване. Общинари показаха терзание, че Рилският тръбопровод тук-там е изтъркан и няма да може да издържи на налягането при водоподаването към Перник, а и София може да остане без вода.

Иван Таков, общински консултант " Българска социалистическа партия за България ": Над 100 000 индивида на 20 километра от нас бедстват към този момент повече от 2 месеца. Така, че ние даваме нашата поддръжка.
Разбира се, че има опасности, изключително откакто нещата се вършат на ход и толкоз бързо.

Знаете, че има проблем със стената на " Бели Искър ". Знаете, че Рилският тръбопровод е на повече от 80 години и също има опция да аварира.

Николай Стойнев, общински консултант ГЕРБ: Рискове постоянно има.То и сега съществува подобен риск, в случай че се получи някаква повреда. Знаете, че има годишно 2,3 по-малки повреди, които " Софийска вода " отстранява. Така че с превеждането на спомагателни количества вода не виждам мотив за терзание и за нарастване на този риск.Карлос Контрера, общински консултант " Обединени патриоти ": От нашата група сме декларирали още от предходната седмица, че ще подкрепим отчета, тъй като няма различен вид. Очевидно е, че имаме опция да помогнем на хората от Перник и би трябвало да го създадем.
Изграждането на тръбопровод, дълъг 13.5 км от село Мало Бучино до пернишкия квартал " Мошино " ще бъде за сметка на страната. " Софийска вода " би трябвало да рапортува всяка седмица за отпуснатите количества вода и за вероятно зародили проблеми във водоснабдяването на столицата.

Кметът на Перник съобщи, че това е единственият и най-правилен метод за избавяне на града от безводие.
Станислав Владимиров, кмет на Перник: Това ще даде успокоение на перничани и е опция язовир " Студена " да стартира да се цялостни с по-бързи темпове откакто прекратим водовземането от него.
Радвам се, че има политически консенсус и че разсъдъкът надви.

Столичният кмет през днешния ден още веднъж подсети, че количествата вода в язовирите „ Искър " и „ Бели Искър " са задоволителни, с цел да подсигуряват снабдяването на София с вода години напред и столичани нямат съображение за терзание.

Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР