Спасителният отряд на WWF проведе успешна акция по преместването на

...
Спасителният отряд на WWF проведе успешна акция по преместването на
Коментари Харесай

По случай Мечкинден WWF разказва историята на мечока Живко

Спасителният отряд на WWF организира сполучлива акция по преместването на мечка, избрана като проблематична. Това е вторият път в историята на България, в който се състои сходна интервенция за избавяне живота на мечката и гарантиране сигурността и спокойствието на локалните хора. Първата беше осъществена през септември също от Спасителния отряд на WWF, чиято задача е да предотвратява евентуални спорове сред хора и мечки.

Какво се случи?

Поради неналичието на задоволително храна в гората тази година мечокът е заставен да потърси избавление наоколо до обитаемо място, където да си набави нужните за зимния сън ресурси. Така е видян да атакува ябълковите дървета и да рови в кофите за отпадък на габровския квартал Горни Бакойци. Още при първия сигнал за навлязла в града мечка, Спасителният отряд на WWF, воден от опитния експерт Владимир Тодоров, отпътува за мястото. Анализирайки обстановката, специалистите в началото вземат решение да прогонят животното от региона благодарение на сигнални ракети. Мярката обаче дава непълен резултат - животното напуща трайно ябълковите градини, само че, търсейки лесна плячка, се ориентира към локалните стопанства, където намира домашни зайци и кокошки.

С оглед на новата обстановка експертите преценят, че е неотложно мечокът да бъде уловен и изместен. За задачата построяват три хранилки, към които залагат фотокапани и примки. Тази тактика им носи триумф - животното се хваща в клопката наоколо до оградата на частен двор. Мечокът, който получава името Живко, е замаян, с цел да може да му бъде подложен нашийник с GPS (дарен от Южно-Централното държавно предприятие), благодарение на който специалистите от Спасителния отряд да наблюдават придвижването му в бъдеще. Измерването демонстрира, че Живко е на възраст от към 4-5 години и тежи 120 кг.

 Снимка: WWF

" Тези интервенции нормално се организират в дребните часове на денонощието. Понякога фотокапанът подава сигнал за хваната мечка в 2-3 часа през нощта и не можем да си позволим да чакаме до сутринта, тъй като животното може да се освободи до тогава. В тези случаи всяка минута е от голямо значение. За цялостното осъществяване на интервенцията с изключение на задълбочени знания и положително съоръжение е нужна и доста воля, и отдаденост, само че си заслужава. Удовлетворението е огромно, в случай че успееш да спасиш живот ", споделя Мария Качамакова, член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Докато трае упойката, Живко е изместен в отдалечена част на Национален парк " Централен Балкан ". По данни от нашийника излиза наяве, че до този миг мечокът се приспособява сполучливо към новия си дом, надалеч от обитаеми места.

Отвори очи, животните изчезват

WWF следва своята научно-базирана стратегия за предварителна защита на спорове сред мечките и хората в рисковите региони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара Планина. Експертите работят интензивно за понижаване равнищата на бракониерство против мечките, както и против други предпазени типове. За тази цел организират образования на чиновниците в отрасловите институции, вършат постоянни проучвания и мониторинги, проучват законодателството и процедурите на правоприлагане и изготвят рекомендации за тяхното възстановяване.

Освен експертите, съществена роля за спасяването на Живко имат и всички донори на WWF, които поддържат активността на организацията за опазването на дивата природа в България и вършат сходни акции вероятни!

Тази Коледа WWF започва и акцията, с която желае да насочи публичното внимание точно към закононарушенията против дивата природа у нас, които като че ли остават незабелязани в всекидневието. Всеки може да се включи в усилието за ограничение на престъпната активност в горите, като поддържа акцията на

Нека дружно изградим бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата!

Столична община е формален сътрудник на акцията. Кампанията се осъществя и с безвъзмездната медийна поддръжка на

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР