Спасителните екипи в Зимбабве продължават издирването на оцелели, три дни

...
Спасителните екипи в Зимбабве продължават издирването на оцелели, три дни
Коментари Харесай

Най-малко 10 загинали при срутване на златна мина в Зимбабве, докато спасителните усилия продължават

Спасителните екипи в Зимбабве не престават издирването на оживели, три дни след сриването на неизползвана златна мина в окръг Чегуту в страната, убивайки минимум 10 противозаконни миньори.

Смята се, че към 42 миньори-занаятчии са работили подземен в мината Bay Horse в Чегуту, когато тя се е срутила върху тях в петък, сподели провинциалният чиновник Мариан Чомбо пред локалните медии в неделя.

Спасен майстор миньор е изнесен от яма, до момента в който не престават напъните за добиване на хванати в капан незаконни златодобивчи в Кадома, Зимбабве, 16 февруари 2019 година REUTERS/Philimon Bulawayo Спасен майстор миньор е изнесен от яма, до момента в който не престават напъните за добиване на хванати в капан незаконни златодобивчии в Кадома, Зимбабве, 16 февруари 2019 година REUTERS/Philimon Bulawayo ФИЛИМОН БУЛАВАЙО/РОЙТЕРС

Двадесет и един от тях са били избавени, до момента в който други 10 се счита, че са блокирани в руините, съгласно локални отчети.

Досега са доказани 10 смъртни случая, се споделя още в отчетите. Някои от умрелите са открити заклещени под скали, оповестяват държавните медии.

По-рано в събота вицепрезидентът на Зимбабве Константино Чивенга сподели, че до 13 души може да са починали при случая.


Чивенга добави, че държавното управление ще поддържа разноските за погребението на умрелия.

Мината, която се намира в западната провинция Машоналанд на Зимбабве, се намира на 62 благи западно от столицата на Зимбабве Хараре. Миньорите са влезнали в мината - за която се твърди, че е дълбока към 150 метра, " употребявайки неопределени входни точки ", добави Чомбо.

Чомбо изиска минни компании в провинцията да оказват помощ в избавителните интервенции.

Виждат се занаятчии миньори по време на избавителна задача в срутената шахта. Занаятчии миньори се виждат по време на избавителна задача в срутената шахта. Stringer/AP

„ Мините разполагат с опит и други машини и съоръжение, които могат да бъдат потребни “, сподели тя пред кореспонденти.

Занаятчийският рандеман е постоянно срещан в Зимбабве, което е богато на големи залежи на злато и диаманти. Инцидентите в противозаконни минни обекти също са постоянно срещани в южноафриканската страна.

През 2019 година телата на към две дузини противозаконни златотърсачи бяха извадени от наводнена мина в селско населено място в западната провинция Машоналенд.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР