Спасителните екипи са разочаровани, че Мароко не прие повече международна помощ след земетресението

...
Спасителните екипи в Европа са разочаровани, че Мароко не отвори
Коментари Харесай

Спасителните екипи в Европа са разочаровани, че Мароко не отвори вратите си за повече външна помощ след последното смъртоносно земетресение от седмицата

От ДЖОН ЛЕСТЪР Associated Press, 12 септември 2023 г., 12:58 ч. Турция направи за разрушителното земетресение през февруари. Бързо осъзнавайки огромния мащаб на бедствието, Турция в рамките на часове се обърна за международна помощ, което позволи на спасителните екипи от 90 държави да извадят стотици хора живи.

Мароко е използва по-ограничен подход. Той прие предложени от правителството екипажи за търсене и спасяване от Испания, Катар, Обединените арабски емирства и Обединеното кралство, но не прие други предложения за спешна помощ от Съединените щати, Франция и другаде.

Причините изглеждат отчасти логистични. Експерти по хуманитарна помощ казаха, че спасителните екипи могат да бъдат по-скоро пречка, отколкото помощ, ако всички се втурнат неканени и без координация.

И бързото им отвеждане в зоната на бедствието на Мароко в Атласките планини можеха да бъдат трудни. Пътища и черни пътеки, които могат да бъдат трудни за навигация в най-добрите моменти, бяха унищожени и блокирани от паднали камъни. Мароко също има лоши спомени от хаотичната международна помощ, която последва друго смъртоносно земетресение през 2004 г.

След последния трус Министерството на вътрешните работи предупреди, че лошо координираната помощ „би била контрапродуктивна .”

Мароканският сенатор Лахсен Хадад, който преди това е бил министър на туризма в страната, каза, че непосредственият приоритет е разчистването на пътищата и достигането до оцелелите.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">“Нямаме нужда от числа. Имаме нужда от бърза работа, за да стигнем до населението. Имаме достатъчно хора, за да направим това", каза той в интервю за Associated Press.

"Ако има помощ, ще бъде по-късно", добави той. във всеки случай, за тези хора, които нямат търпение да помогнат, ще има достатъчно работа за всички. някои засегнати от земетресения райони „е изключително сложно“ и каза, че „мароканското правителство предприема внимателни стъпки по отношение на отварянето.“

„Едно от най-лошите неща за в една вече хаотична ситуация е да се въведе допълнителна несигурност и потенциален хаос чрез отваряне на вратите и влизане на всички“, каза тя.

Фрейс призна, че десетки добре което означава, че екипите за търсене, пристигащи заедно от чужбина, може да са огромни. И той отбеляза, че други страни също са отхвърлили помощ от спасителни екипи като неговия, включително Армения през 1988 г.

Но той също знае колко ценно е времето, когато има животи за спасяване. Преминат част от пътя с военен хеликоптер, неговият екип достигна зона на бедствие в Турция около 48 часа след земетресението, което уби повече от 50 000 души. Разгръщането на спасителните екипи беше „изключително добре координирано“, каза той. Но френските спасители все още закъсняваха — понякога с агонизиращи граници — да възстановят оцелелите.

Някои мъртви тела, които намериха, бяха все още топли, спомня си Фрейс.

Той подозира, че политическото напрежение между Франция и Мароко е друга причина, поради която предложението на екипа му не е било прието. Те се свързаха с мароканското посолство в Париж в рамките на часове след земетресението, но „оттогава е радиомълчание“, каза той.

„Ние плащаме цената за кавга", каза той. "Приемаме го. Това е част от играта. Няма да се борим с държавите, за да кажем „Абсолютно трябва да ни приемете.“

Германия, която също имаше напрежение с Мароко през последните години, но сега има по-топли отношения от Франция, не беше прието предложението й да изпрати спасителен екип от 50 души и кучета. Екипът се събра непосредствено след земетресението на германско летище, преди да му бъде казано да се оттегли.

Чешка спасителна служба също подготви екип от 70 души, който остана приземен.

„Това може да е от политически, религиозни или други причини“, каза Владимир Вълчек, генерален директор, пред чешкото обществено радио във вторник. „Колкото по-дълго се отлага, толкова по-малък е шансът някой да оцелее под развалините.“

Патриша Макилриви, главен изпълнителен директор на Центъра за филантропия при бедствия, каза отговорът на Мароко не изглежда да забавя помощта от благотворителни организации и организации с нестопанска цел. Нейната базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел съветва донорите за ефективно даряване след бедствия.

„Много е лесно отвън да критикуваш и казват: „Е, ако те просто взеха цялата тази помощ, която предлагаме, всичко щеше да е наред“, каза тя. „Но всъщност е много работа за координиране на международен отговор.“

___

Associated Press журналистите Глен Гамбоа в Ню Йорк; Сюзан Фрейзър в Анкара, Турция; Джейми Кийтън в Женева; Кирстен Гришабер в Берлин; Карел Яничек в Прага; и Сам Мец в Маракеш, Мароко, допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР