Спасителната програма на Европейската комисия (rescEU) помогна за овладяването на

...
Спасителната програма на Европейската комисия (rescEU) помогна за овладяването на
Коментари Харесай

Горските пожари в Гърция са обявени за най-големите в историята на ЕС

Спасителната стратегия на Европейската комисия (rescEU) оказа помощ за преодоляването на най-големия горски пожар, който пламна в някои елементи на Гърция на 20 август

Емил Василев преди 9 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:20 | 29.08.2023

Нашата галактика може да е квантов компютър

ТелефониДаниел Десподов - 10:00 | 29.08.2023

Минг-Чи Куо: тази седмица Apple стартира всеобщите продажби на iPhone 15 Pro, с което ще изпревари Samsung

IT НовиниЕмил Василев - 20:34 | 28.08.2023

Учени са разгадали по какъв начин да създават тетратенит – метеоритен метал, който може да размени редките метали и да промени света на технологиите

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Повишаването на световните температури в резултат на изменението на климата докара до горещи талази и горски пожари в разнообразни елементи на света, изключително от юни насам.

През юли и този месец горските пожари се разпространиха в Гърция, изключително в региона на Дервенохория, ситуиран на 30 километра северно от столицата Атина. Тези пожари бяха сложни за преодоляване и накараха хората да се изтеглят домовете си.

На 29 август, Европейски Съюз разгласи, че Гърция е претърпяла най-големите горски пожари измежду страните от Европейски Съюз в историята си.

За да се оправи с горските пожари в страната на 20 август, Координационният център за реагиране при изключителни обстановки на Европейски Съюз изпрати 11 самолета за гасене на пожари и 1 хеликоптер от запаса rescEU, ситуирани в 6 страни членки.

Освен това 6 европейски страни предоставиха 6 наземни екипа за битка с горските пожари в границите на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, се показва в изказването.

В гръцкия район Александруполис е открито опожаряване на над 810 000 декара земя. Това е най-мащабният горски пожар от 2000 година насам, когато Европейската осведомителна система за горските пожари (EFFIS) стартира да записва данни.

RescEU е основана за реагиране при изключителни обстановки в региона на опазването на здравето от Европейската комисия като част от механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Тя е оборудвана с флотилия от самолети и хеликоптери за гасене на пожари, самолети за здравна евакуация, както и със ресурси от медицински произведения и полеви лечебни заведения.

В момента запасите на rescEU се оформят по този начин, че да могат да реагират и на химически, биологични, радиологични и нуклеарни (CBRN) опасности.

RescEU управлява вилнеещите пожари

За преодоляването на обстановката rescEU активизира 11 противопожарни самолета, ситуирани в Хърватия, Кипър, Франция, Германия, Испания и Швеция, 1 хеликоптер „ Blackhawk “ от Чехия, 407 пожарникари и 62 автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия, означи Европейски Съюз.

Използвани са специфични услуги за сателитно картографиране от програмата на Европейски Съюз „ Коперник “, която разкри 20 наранени района. Пожарът е обхванал повече от 810 квадратни километра – повърхност, по-голяма от тази на Ню Йорк, акцентира The Guardian.

Европейски Съюз даде на Гърция 9 самолета, 520 пожарникари и 117 автомобила при горските пожари, които обгърнаха страната предишния месец.

Балаж Ужвари, представител на Европейската комисия, съобщи пред The Guardian:

„ Знаем, че пожарите стават все по-тежки. Ако погледнете цифрите всяка година през последните години виждаме трендове, които не са безусловно удобни и това, несъмнено, изисква по-голям потенциал на равнище страни членки. “

Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз има за цел да продължи да управлява и подкрепя бедствията, породени от климатичната рецесия. Досега планът се оказа от значително значение при неотдавнашната детонация в Румъния на газстанция, при която 12 тежко обгорени пациенти бяха превозени до лечебни заведения в Австрия, Белгия, Германия, Италия и Норвегия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР