Спасителната дискриминация през държавни помощи за милиарди към национални превозвачи

...
Спасителната дискриминация през държавни помощи за милиарди към национални превозвачи
Коментари Харесай

Ryanair съкращава 3000 служители

Спасителната дискриминация през държавни помощи за милиарди към национални превозвачи явно е в нарушаване на разпоредбите за държавна помощ и конкуренцията, означават от компанията

© Надежда Чипева Нискотарифната самолетна компания Ryanair заяви, че рецесията поради COVID-19 и приземяването на самолетите за интервала от срадата на март до най-малко юли може да докара до редуциране на 3000 чиновници, основно водачи и кабинен състав. Това е 15% от 20-хилядния личен състав на превозвача.

Към комплицираната конюнктура за нискотарифната самолетна компания се прибавя и държавната помощ към редица национални авиопревозвачи, която изкривява пазара. А предвижданията на превозвача са, че възстановяванео на търсенето на авиационната услуга до равнищата от 2019 година ще отнеме най-малко 2 години - до лятото на 2022 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колкото до цените - упованията са те да бъдат на по-ниски равнища, поради по-ниското търсене и компанията насочва апел към държавните управления за понижаване на таксите по летищата.

Съкращенията

От самолетната компания оповестяват, че скоро ще уведомят синдикатите за своята стратегия за преструктуриране и загуба на работни места, която ще стартира от юли 2020 година, като ще засегне съвсем всички. Освен загубата на 3000 работни места, ще включва и неплатен отпуск и понижаване на заплащанията до 20%, както и затваряне на редица самолетни бази в цяла Европа, до момента в който трафикът не се възвърне, написаха от компанията. Изпълнителният шеф на групата Майкъл О`Лири, чието възнаграждение бе понижено с 50% за април и май, в този момент се съгласи да удължи това понижение от 50% за остатъка от финансовата година до март 2021 година

Българският бизнес на ирландския нискотарифен авиопревозвач е към поделението на групата в Полша и под марката Buzz, като Ryanair беше почнала да ребрандира част от структурата си. Звеното в Полша пое още базите в Прага и Будапеща. Очакваше се и огромна смяна за чиновниците на самолетната компания, като за водачите започнаха да се наемат като самоосигуряващи се лица с заплащане на осъществен полет и шеф - Warsaw Aviation, ангажирана с набирането на личния състав за Buzz.

Авиокомпанията води и договаряния с Boeing за понижаване на направените поръчки за идващите 24 месеца.

Срещу държавната помощ

Ryanair ще се обърне и към съда по отношение на нарушаването на равнопоставеността, защото по сметки на самолетната компания националните авиопревозвачи в Европа получават " над 30 милиарда евро държавна помощ, в очевидно нарушаване както на конкуренцията на Европейски Съюз, по този начин и на разпоредбите за държавна помощ ", пишат от компанията, като дефинират държавната помощ като противозаконна.

Данните на Ryanair демонстрират държавна помощ към групата на Lufthansa в размер на 12.4 милиарда евро, към Air France-KLM - 10.1 милиарда евро, Alitalia - 1.7 милиарда евро и така нататък, като описът продължава. Това, съгласно ирландския транспортьор, ги слага в комфортна позиция да продават на цени под разноските си, изкривявайки пазара.

Ryanair напомнят, че неведнъж са призовавали всяка държавна помощ да бъде транспарантна и недискриминационна, като да вземем за пример понижаване на летищни такси, от което да се облагодетелсват всички самолетни компании, а освен локалният авиопревозвач. Във Франция, да вземем за пример, страната възстановявала авиационни такси, само че единствено за " френски " самолетни компании, разясняват от Ryanair. " Тази избавителна дискриминация явно е в нарушаване на разпоредбите за държавна помощ и конкуренцията ", приключват от там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР