Спасителите все още не могат да се качат на горящия

...
Спасителите все още не могат да се качат на горящия
Коментари Харесай

Продължава спасителната операция на горящия ферибот до Корфу

Спасителите към момента не могат да се качат на горящия втори ден ферибот до остров Корфу.Не са открити издирваните  пасажери, измежду които има и български водачи.Много комплицирана интервенция правят в последния час гръцките морски сили, откакто корабът стартира да се накланя и има заплаха да потъне. Изтеглят го на безвредно място като в същото време не престават да го обливат с вода, с цел да понижат температурата в горящия  бранш. Властите се пробват да запазят равновесието на плавателния съд, тъй като по всяка възможност в него са търсените пасажери, разясняват експерти.За в този момент е невероятно на ферибота да се качат спасители. В затворената част на кораба температурата е над 500 градуса.До кораба в подготвеност да се включат в избавителна акция са водолази и пожарникари, както и екипи за реакция при бедствия.На остров Корфу дойдоха фамилиите на гръцките водачи на тирове, които са в очакване на информация за търсените пасажери.Днес показания пред следователи и прокуратура в Корфу дадоха капитанът и екипажът на кораба, както и избавените пасажери. Все още не са известни аргументите за пожара.
Министърът на комерсиалния флот Янис Плакотакис заяви по-рано през днешния ден, че главната цел на цялата интервенция е да се намерят хората, които са в неопределеност и да се спасят.
Издирваните хора се намират на кораба, тъй като водолази не откриха бедстващи хора във водите към мястото на случая, заяви ръководителят на гръцките спасители Глиофридис.
Трима пожарникари са в болница след опит да се приближат до горящата още част на кораба, оповестяват от остров Корфу, където се намират евакуираните пасажери.

Атмосферата в затворената част на кораба е доста токсична, съгласно участващи в интервенцията огнеборци.

12 души от горящия ферибот в Йонийско море остават в неопределеност, седем от тях са български жители, потвърдиха от Министерството на външните работи.

Информация за  българи, пътували на ферибота „ Юрофери Олимпия “може да се получи в Ситуационния център на тел. 02 948 3051 , оповестиха от Министерството на външните работи.

127 са били българските жители, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, сподели заместник-министър Велислава Петрова. Всички са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун е посетил сънародниците ни и е останал на място при тях като им е обезпечена храна и питиета.

 Велислава Петрова - зам.- министърът на външните работи, на брифинг в постройката на Министерство на външните работи, 19 февруари 2022 година Снимка БГНЕС

„ Към момента двама души са настанени в лечебно заведение на остров Корфу, единият е с доста ниска сатурация и е интубиран, другият е в устойчиво положение. Днес се чака българските жители да бъдат превозени до Игуменица и по-късно ще могат да осъществят своето пътешестване до Италия до завръщането си в България. Министерство на външните работи оказва подпомагане по всички вероятни способи, в това число и за безпрепятственото им прекосяване и завръщане в страната, защото част от тях са без документи, които са изгорели на борда “, сподели Велислава Петрова.

Нямаше информация какъв брой от сънародниците ни желаят да се върнат към България или какъв брой от тях желаят да продължат пътя си към Италия.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР