Спасителите във вторник работят, за да достигнат до оцелели хора

...
Спасителите във вторник работят, за да достигнат до оцелели хора
Коментари Харесай

Спасени като по чудо! Все още намират живи хора под руините в Турция

Спасителите във вторник работят, с цел да доближат до оживели хора под руините в три провинции, мощно наранени от опустошителните трусове, които удариха Турция и Сирия предходната седмица, предава Associated Press.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 388
Броят на жертвите от земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, които удариха с период от девет часа на 6 февруари Югоизточна Турция и Северна Сирия, надмина 35 000 и сигурно ще се усили, защото екипите за търсене откриват още тела.

В Адияман спасителите стигнаха до 18-годишния Мухамед Кафер Четин и медиците му сложиха интравенозна инжекция с течности, преди да опитат рисково добиване от постройка, която се разпадна още повече, до момента в който спасителите работеха. Медиците му сложиха шина на врата и кислородна маска, изваждайки го на бял свят на 199-ия час от земетресеието. " Толкова сме щастливи ", сподели чичо му.

Други двама души бяха избавени от разрушена постройка в центъра на град Кахраманмараш, покрай епицентъра, във вторник към 198 часа след земетресението. Телевизионният канал Haberturk сподели, че единият е 17-годишният Мухамед Енес, избавен е и още един човек.

В Сирия президентът Башар Асад се съгласи да отвори два нови контролно-пропускателни пункта към Турция до следената от бунтовниците северозападна част на страната, с цел да се достави извънредно нужната помощ и съоръжение на милионите, потърпевши от земетресението, заяви Организация на обединените нации в понеделник.

Първият саудитски филантропични аероплан, пренасящ 35 тона храна, кацна на следеното от държавното управление летище Алепо във вторник сутринта, съгласно сирийските държавни медии. Саудитска Арабия събра към 50 милиона $ в обществена акция за подкрепяне на Турция и Сирия. Саудитски самолети към този момент кацнаха в Турция, а саудитски камиони също доставиха малко помощ в бедната, следена от бунтовниците северозападна сирийска провинция Идлиб.

Няколко други арабски страни изпратиха самолети, натоварени с помощ, в следената от държавното управление част на Сирия, в това число Йордания и Египет, Обединените арабски емирства. Алжир, Ирак, Оман, Тунис, Судан и Либия също са доставили помощ на Дамаск.

Турският вицепрезидент Фуат Октай сподели късно в понеделник спасителните работи в провинция Хатай, дружно с Кахраманмараш - епицентърът - и Адияман не престават. Работата на спасителите наподобява е завършила в останалите седем наранени провинции.

Оцелелите от земетресението също са изправени пред сложни условия за живот в разрушените градове, като доста от тях спят навън в мразовито време. Голяма част от водоснабдителната система в района не работи и това покачва рисковете от замърсяване. Турският министър на опазването на здравето сподели, че пробите, взети от десетки точки на водоснабдителната система, са " микробиологично негодни ", което акцентира какъв брой е мъчно да бъдат задоволени главните потребности на популацията в засегнатите региони.

Повече от 41 500 здания са били унищожени или толкоз развалени, че би трябвало да бъдат съборени, сподели министърът на околната среда и урбанизацията. Под тези здания към момента има тела на починали и броят на изчезналите остава неразбираем.

Мнозина в Турция упрекват дефектното строителство за големите разрушения и властите продължиха да проверяват бизнесмените, които са свързани с рухналите здания. Турция е въвела строителни правила, съобразени със стандартите за противоземетръсно строителство, само че специалистите споделят, че те рядко се съблюдават.

Броят на смъртните случаи в Турция възлиза на 31 643 към понеделник. Броят на жертвите в следения от бунтовниците северозападен район на Сирия доближи 2166, съгласно Белите каски, до момента в който 1414 души са починали в следените от държавното управление региони, съгласно сирийското Министерство на здравеопазването. Така общият брой на жертвите в Сирия е 3580.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР