Спасители търсят ниши около най-високия лагер под връх Шиша Пангма

...
Спасители търсят ниши около най-високия лагер под връх Шиша Пангма
Коментари Харесай

Търсенето на Боян Петров продължава към върха


Спасители търсят ниши към най-високия лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите в търсене на алпиниста Боян Петров, който е в неопределеност от 10 дни.

Вчера те изкачиха маршрута до там, само че не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше видяна в същия лагер.

Без резултат през вчерашния ден бяха и двата полета на хеликоптери над региона. Днес те няма да летят, поради сигурността на спасителите, които ще са по ската. На по-ниския лагер 2, има огромна група, която също се чака през днешния ден да продължи издирването.

Докато тече издирването, сътрудник на Петров - Атанас Скатов, нападна различен 8-хилядник в Хималаите - върхът Чо Ою, заяви БНР. Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха поради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса. Това е първи опит на българина да изкачи осемхилядник без неестествен О2 и без помощта на шерпи. До момента Атанас Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника на планетата. Днес е финален късмет за пролетната експедиция до Чо Ою. Ако времето не е уместно, алпинистите ще изоставен базовия лагер, а българинът, след къса отмора, ще се насочи към Еверест за трето подред нанагорнище. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР