Спасители отправят предупреждения към туристите, че през месец август има

...
Спасители отправят предупреждения към туристите, че през месец август има
Коментари Харесай

Спасители предупреждават за мъртво вълнение в Черно море

Спасители насочат предизвестия към туристите, че през месец август има нараснала заплаха от мъртво неспокойствие в Черно море, съобщи организация " Фокус ".

На 2 август се уважава по остарял жанр паметта на свети оракул Илия. Според националното вярване на Илинден не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден.

Някои споделят, че „ морето се обръща “, стартират да духат есенните ветрове, които менят непрестанно посоката си, излизат безредици и мъртво течение, известно още като „ солуган “. Една от заплахите, които крие морето, е точно така наречен мъртво неспокойствие, което се образува покрай брега и е перпендикулярно на него.

На повърхността мъртвото неспокойствие наподобява като спокойна линия вода с друг цвят, раздрала непрекъснатата линия от приливни талази. За страдание, образно можем да го отличим едвам в 20% от случаите.

Червеният байрак на избавителните постове е знак към летовниците за опасности и за мъртво неспокойствие. Спасителите поучават при попадане на мъртво неспокойствие да се резервира успокоение и да се плува паралелно на брега . Мъртвото неспокойствие тегли във вътрешността и в случай че плуващите усетят такава двигателна сила, би трябвало да излязат неотложно от морето.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР