Спасените от екоинспекцията в Смолян миналата пролет три мечета бяха

...
Спасените от екоинспекцията в Смолян миналата пролет три мечета бяха
Коментари Харесай

Пуснаха в Балкана трите мечета, намерени край Доспат

Спасените от екоинспекцията в Смолян предходната пролет три мечета бяха пуснати от екоминистерството и Фондация „ Четири лапи “ в този момент да живеят в Централния балкан. Трите мечета бяха открити изоставени от майка си на 21 април м.г. в региона на язовир Доспат. През април предходната година мечетата бяха настанени в гръцкия център „ Арктурус “, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. След година развъждане към този момент са станали годни за връщане в естествена среда, защото са достигнали нужните килограми и по тази причина са пуснати в природата, изясни шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян Екатерина Гаджева. Тяхното превозване е осъществено със профилирани коли и с поддръжката на експерти от фондация „ Четири лапи “.

Мястото, където са пуснати, е несъмнено от специалисти от гръцка и българска страна. Това е резерват в Национален парк „ Централен Балкан “, в който няма други мечки и е надалеч от обитаеми места, обясниха специалисти. От ограничения за сигурност на трите братчета точната дестинация на тяхното престояване от тук нататък се икономисва от експертите.

Трите мечета ще бъдат проследявани с нашийници, като са обезпечени и характерни каишки, които са разтягат, с цел да не причинят пострадване на мечките при тяхното израстване. Чрез маркирането на животните се основава опция за тяхното следене на всеки час и за своевременна реакция при нужда. Предвиденият интервал за следене е 18 месеца, прецизираха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите за в. " Марица ".

" Подобна акция са реализира за първи път у нас и има единични случаи на такива мероприятия на европейско равнище. Акцията беше осъществена взаимно от Министерство на околната среда и водите, Фондация „ Четири лапи “ и център „ Арктурус ", който има опит и добра успеваемост при сходни действия. Въпреки всички старания, няма цялостна гаранция за цялостното и сполучливото връщане на мечетата в природата, защото процесът на реадаптация е сложен и характерен за всеки обособен субект. Предвид бързите и съответни дейности на всички участници в акцията се надяваме мечетата сполучливо да се приспособяват и да се върнат към своя натурален метод на живот ", обявиха от министерството.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР