Спасени от контрабанден трафик 897 старинни монети и археологически ценности

...
Спасени от контрабанден трафик 897 старинни монети и археологически ценности
Коментари Харесай

Предадоха спасени от контрабанда монети и археологически ценности на историческия музей в Бургас

Спасени от контрабанден трафик 897 старинни монети и археологически полезности бяха предадени на Регионалния исторически музей в Бургас, оповестиха от Агенция " Митници ".

Процедурата включва тристранен протокол сред представители на Търговско дружество Митница Бургас, Министерство на културата и музея.

Културно-историческите полезности са отнети в интерес на страната след завършили наказателни производства и влезнали в действие присъди. Със заповед на шефа на Агенция „ Митници “ те се дават безплатно на Министерство на културата, според чл.239, алинея 5 от Закона на митниците.

Министерството на културата ги дава от своя страна на Регионален исторически музей Бургас за предпазване и запазване. Старинните монети и археологически находки са арестувани от митническите чиновници на Митнически пункт Капитан Андреево в интервала 2019-2021 година.

Открити са при четири обособени митнически инспекции на влизащи в страната от Турция три товарни автомобила и един рейс с пасажери. Според правосъдните експертизи измежду избавените културни полезности са златни монети от Константинопол и Венеция, антични монети, пръстени, обеци, антични стрели и други археологически находки.

При предаването им на музея заместник-директорът на Търговско дружество Митница Бургас Красимир Фучеджиев  и шефът на Регионален исторически музей Бургас доктор Милен Николов подчертаха положителното взаимоотношение и съдействие сред институциите и сполучливата взаимна работа.  

Директорът на музея доктор Милен Николов благодари на митническите чиновници и уточни, че с помощта на тяхната работа Бургас е единственият град в страната с непрекъсната музейна експозиция „ Спасени съкровища “, която включва доста културни полезности и творби на изкуството, избавени от митническите чиновници.

Предадените в този момент на музея монети и археологически полезности са едно ново богатство, измежду тях има и от най-ранните сечени монети в света, уточни доктор Николов.

В отговор на журналистическия интерес заместник-директорът на Търговско дружество Митница Бургас Красимир Фучеджиев заяви на брифинг детайлности по какъв начин са открити и арестувани от митническите чиновници.

Най-голямото количество от 529 полезности, измежду които златни, сребърни и бронзови старинни монети, антични обеци и пръстени, както и бронзови стрели и пластики, е конфискувано от митническите чиновници на " Капитан Андреево " на 30 април 2021 година

Ценностите са били укрити във фабрични кухини в шофьорската кабина на товарен автомобил, ръководен от турски жител, който е пътувал от Турция за Франция през България.

Други 218 бронзови, сребърни и златни монети, както и 2 оловни византийски печата са арестувани на 15 ноември 2019 година, също при инспекция на влизащ в страната товарен автомобил, ръководен от турски жител.

При персонален обзор на водача митническите чиновници откриват във външните джобове на якето му две кутии цигари, облепени с транспарантно тиксо. Установено е, че вместо цигари, кутиите съдържат редки старинни монети и два византийски печата.

При митническа инспекция на 02 януари 2021 година са открити още 39 антични и средновековни бронзови монети, също в облепена кутия от цигари в джоб на якето на различен водач на товарен автомобил –турски жител, пренасящ стока от Турция за Германия. 

При различен от случаите 109 старинни монети са открити в облеклата и в ръчната чанта на пасажер в рейс, български жител, пътуващ от Турция на 16 февруари 2020 година

Задържаните 897 монети и археологически полезности са датирани от разнообразни интервали - от Античността до Средновековието.

Тяхната достоверност е открита от експертизите по правосъдните каузи, като общата им оценка за потребностите на правосъдната система е към 250 000 лв., само че специалистите ги дефинират като движими културни полезности по смисъла на Закона за културното завещание с висока научна и експозиционна стойност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР