Спас Русев стана най-големият доставчик на телевизия у нас със

...
Спас Русев стана най-големият доставчик на телевизия у нас със
Коментари Харесай

Спас Русев купи Булсатком за 120 милиона лева

Спас Русев стана най-големият снабдител на телевизия у нас със договорка за над 120 млн. лева Това се случи откакто той придоби  " Булсатком ", откакто офертата му е била определена от кредиторите на компанията, оповестява " Капитал ", като изданието е получило удостоверение за договорката от страните по нея.

Сделката се проточи над година след оборване от съоснователя на оператора и миноритарен акционер с към 20% Пламен Генчев. За завършването на продажбата може индиректно да се съди по вписвания в българския и английския търговски указател.

Според източници от пазара цената е сред 120 и 130 млн. евро. Промените в собствеността очевидно ще станат факт посредством промяна на сегашните кредитори на компанията с Русев.

Спас Русев е показал пред " Капитал ", че ще развива " Булсатком ". Според източници на " Капитал " на финалната права до последно е имало още един претендент - чешката капиталова група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на притежателя на " Йеттел България " и bTV беше разумно, защото мобилният оператор е единственият от трите огромни телекома, който не предлага телевизия.

Контролът над " Булсатком " опитваше да си върне и Пламен Генчев. Той оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова алтернатива да е желан покупател. Така той се опита да спре договорката с арбитражно дело в Лондон и поискана неплатежоспособност в София, посредством която беше назначен краткотраен синдик. Този ход обаче очевидно единствено е съумял да отсрочи, само че не и да блокира продажбата.

Сделката беше предстояща от много време, откакто преди години операторът стартира да изпитва компликации с изплащането на задълженията, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово излекуване. Преди две години и половина беше назначен нов мениджмънт, воден от изпълнителния шеф Станислав Георгиев, чиято съществена цел беше да възвърне оперативно " Булсатком " и да спре приключването на клиенти с прибавянето на нови услуги и по-силното прекосяване към IPTV телевизия. С оздравяването акционерите имаха за цел да могат да излязат от инвестицията си след време.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е създател на " Телелинк ", беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК.

Пред " Капитал " Русев не е поискал да разкрие финансовите параметри на договорката, като е декларирал, че я финансира с персонални средства и заеми от интернационалните финансови институции. Той беше главен акционер в БТК (Vivacom) и я продаде с облага, а наскоро се оттегли и от надзорния съвет на телекома.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР