Спълно мнозинство от 207 гласа - всички присъстващи в пленарната

...
Спълно мнозинство от 207 гласа - всички присъстващи в пленарната
Коментари Харесай

С пълно мнозинство депутатите позволиха на кабинета да плаща след 10 юни

Спълно болшинство от 207 гласа - всички присъстващи в пленарната зала депутати, през днешния ден Народното събрание с решение позволи на държавното управление да прави прехвърляния за правосъдната власт, обществени заплащания, да превежда средства по сметки на общини за средства от Европейски Съюз и на фонд " Земеделие ", за държавните медии, към бюджетни организации, да прави заплащания по обслужване на държавния дълг и други.

Проекторешението е импортирано от служебния кабинет и съпътства удължаването на така наречен удължителен закон за бюджета, чието деяние изтича на 10 юни. Одобряването на двата документа от депутатите ще даде време на постоянното държавно управление да приготви план за постоянен бюджет, както и да работи по параметрите на бюджета за идната година, разясни министърът на финансите Асен Василев. Призова депутатите още тази седмица да гласоподават и удължителния закон, утвърден от бюджетната комисия на първо четене.

" В момента в хазната има над 10 милиарда лева и всевъзможни приказки за банкрут на страната са несъстоятелни. Не че нямаме пари, само че би трябвало да имаме право да ги харчим ", разясни той.

Въпреки обрисувалото се цялостно единодушие по текстовете, депутатите основно от " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ си разменяха близо час рецензии по бюджетната политика, провеждана след рухването на ГЕРБ от власт. Това накара Йордан Цонев от Движение за права и свободи да подсети на сътрудниците си от двете групи, че " преди мача не се загрява " и ги прикани да отсрочат дебатите до разискванията на плана за постоянен бюджет. " Обещавам от мое персонално име и от името на парламентарната група, че спор ще има, когато бюджетът пристигна. Тогава ще разискваме каква е цената на най-важната цел от 3% бюджетен недостиг - дали този недостиг няма да докара до криза. Ако спре растежа - благодаря ", сподели Цонев.

След него и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също изрече удивление, че двете политически сили, подкрепящи държавното управление, се карат за бюджета. " Опасно е, въобразявам си какво ще стане като пристигна време за същинския бюджет ", сподели тя. Според Нинова е явно, че двете най-големи парламентарни групи при договарянията за държавно управление не са прецизирали даже макрорамката и данъчната политика, която ще се води.

След нея съпартиецът й Румен Гечев сподели, че Българска социалистическа партия ще работи бюджетът за тази и идната година да реализира обществени цели и напредък при " допустимо минимален недостиг " без да се фиксира върху съответния параметър за 3% от Брутният вътрешен продукт.

Румен Христов от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили предложи на финансовия министър да предложи възобновяване на единната ставка Данък добавена стойност, диференцирана по време на коронавирус - рецесията за част от стоките и услугите. Това, по думите му, ще помогне и за понижаване на недостига.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР