Спадове регистрираха основните индекси на световните борси в понеделник. Водещият

...
Спадове регистрираха основните индекси на световните борси в понеделник. Водещият
Коментари Харесай

Спадове по световните борси заради страх от инфлация

Спадове записаха главните показатели на международните тържища в понеделник.

Водещият показател на Токийската фондова борса Никкей-225 потъна с 2.55 на 100 в края на сесията, следвайки също толкоз мощния спад на главните показатели на Уолстрийт в петък на фона на опасенията от по-бързо сгъстяване на паричната политика в Съединени американски щати, заяви Франс прес.

Никкей-225 изгуби цели 592.45 пункта и спадна до 22 682.08 пункта при закриването на търговията. Това е най-голямото намаляване на показателя от към 15 месеца, отбелязва ДПА.

Причината са страховете от обновяване на инфлацията и спекулациите за възможна нужда от стягане на паричната политика от страна на централните банки.

Основните показатели на Уолстрийт внезапно се намалиха в петък при закриването на сесията, като Стандард енд Пуърс 500 регистрира най-лошата си седмица от две години, а Дау Джоунс изгуби над 650 пункта, заяви Асошиейтед прес.

За огромния спад способстваха най-много фирмите от софтуерния, банковия и енергийния бранш. Лихвите по облигациите мощно набъбнаха, откакто държавното управление във Вашингтон регистрира най-бързия ритъм на нарастване на заплатите от 8 години, пораждайки опасения от инфлация.

В края на сесията в петък промишленият показател Дау Джоунс потъна с 665.75 пункта или 2.5 на 100 до 25 520.96 пункта. По-широкообхватният показател Стандард енд Пуърс 500 спадна с 59.85 пункта или 2.1 на 100 до 2762.13 пункта, а показателят на високотехнологичните сдружения Насдак изгуби 144.92 пункта или 2 на 100 до ниво от 7240.95 пункта.

Негативната наклонност продължи и в понеделник, като към края на деня Стандард енд Пуърс регистрира спад от 0.23%, Дау Джонс - 0.13%, а FTSE 100 – 1.13%

На валутния пазар наклонността беше разнопосочна: доларът нарастна до 109.91 йени по отношение на 109.75 йени в петък при закриването на търговете, а еврото отслабна до 136.92 йени по отношение на 137.21 йени.
Котировките на Уолстрийт бяха повлияни и от наказателните ограничения против банка " Уелс Фарго " (Wells Fargo), съобщи Асошиейтед прес.

Акциите на банката се сринаха с 8 на 100 през днешния ден, откакто Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати й наложи нови наказания поради разкриване на подправени сметки на няколко милиона клиенти. След закриването на търговията в петък УФР разгласи, че замразява растежа на " Уелс Фарго ", ограничавайки активите й до равнището им от края на предходната година. Мярката е в действие, до момента в който финансовата институция не покаже, че е подобрила вътрешния си надзор.

Репутацията на " Уелс Фарго " пострада, откакто тя призна, че е откривала подправени сметки на клиенти и е продавала автомобилни застраховки на хора, които не са имали потребност от такива.
Котировките на други банки също се намалиха. Акциите на " Боинг " (Boeing) поевтиняха с 2 на 100, а на " Катерпилар " (Caterpillar) - с 1 на 100.

Цената на петрола в Ню Йорк при започване на сесията отстъпи, повлияна от загубите на фондовия пазар и вероятностите за увеличение на американския рандеман.

Американският лек недопечен нефт с доставка през март поевтиня с 55 цента до 64.90 $ за барел на Нюйоркската комерсиална борса, оповестява електронното издание " Романди ", базирайки се на Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР