Спадът започва с пандемията от COVID-19, но дали само на

...
Спадът започва с пандемията от COVID-19, но дали само на
Коментари Харесай

Продължителността на живота в страната ни намалява и COVID-19 не е единствената причина

Спадът стартира с пандемията от COVID-19, само че дали единствено на това се дължи наклонността?

Почти с две години е намаляла междинната дълготрайност на живота в България след 2020 година и към този момент е под 72 години (71,9).

Най-драстично е намаляла в селата, а най-кратък е станал животът в област Видин – там живеят приблизително 69,4 година При мъжете във Видинско междинната дълготрайност на живота е още по-ниска – приблизително към 65.

Спад в продължителността на живота у нас се регистрира след началото на Коронавирус пандемията, написа btv.

65-годишният Боян Асенов от видинското с. Ружинци споделя, че доста негови съселяни са умряли по време на пандемията. И откакто отмина пандемията обаче наклонността за по-висока смъртност продължава.

Най-много умряли от COVID-19 на глава от популацията в цяла Европа има точно във Видинско. Но и минимум се ваксинирали от цяла България и от цяла Европа – едвам 23% от популацията. За съпоставяне в София, където мъжете живеят съвсем 6 години по-дълго от тези във Видинско, 50% са се ваксинирали против ковид.

" Ако извършите връзка сред броя на умрелите от пандемията и броя на имунизираните и го сравните с другите страни, нещата са напълно ясни. Така отново идваме до просветителния ценз. Тези хора в последна сметка са жертви, тъй като всички тези неща, лишиха доста човешки животи “, разяснява някогашният обществен министър Лидия Шулева.

Във Видинско не имат вяра и на науката, и на властта. Не имат вяра дори на очите си, само че имат вяра на конспирации.

" Това е извънредно рисково и извънредно цинично държание от страна на хората, които интензивно манипулират публичното мнение за една или друга своя цел. Резултатът е доста ужасяващ, тъй като тези хора имат вяра в тайни теории. Това се оказа завършек на стотици човешки животи “, счита социологът Боряна Димитрова.

Кметът на друго видинско село Дражинци Кръстю Джонов споделя, че  10% от популацията в селото е умряло от началото на пандемията до момента.

Световни проучвания на най-дълголетните общности в света демонстрират, че здравите фамилни връзки също са решаващи за дългоденствие. Иначе казано – самотата убива и е главен фактор за по-кратък живот.

Възрастта за пенсионерите пораства, а продължителността на живота понижава

Това сочат данните на националната статистика

" Това са местата, в които хората живеят в сплотени общности. В които има здрави връзки сред поколенията сред фамилиите. Изобщо това възрастните хора да се усещат ценени, да се усещат уважавани, да имат прекарвания в една сплотена общественост се оказва един доста значителен фактор върху продължителността на живота. На човек му става тъжно и по друг метод претърпява напрежението, депресията, в случай че се усеща самичък “, разяснява Боряна Димитрова.

В най-бедните райони на България най-вече възрастни хора, които изживяват сами старините си.

" Това, което аз бих предложила, е концепция на Съвета на дамите в бизнеса, в който аз членувам. Крайно време е да се намерения за основаване на един фонд в България, наименуван " Дългосрочна грижа “. Това е извънредно значимо, защото за доста от възрастните хора към този момент няма кой да се грижи. Техните деца, знаем огромна част, са в чужбина – твърди, се, че 2 млн. българи са в чужбина. За самотни възрастни хора, в това число огромна част тях заболели няма кой да се грижи.

Доказателство, че сплотеността в обществото въздейства на продължителността на живота е разликата в индикаторите на област Видин и област Кърджали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР