Спадът в цените на множество суровини – царевица, брашно, мед ...

Спадът в цените на множество суровини – царевица, брашно, мед

Спад в цените на суровините, достигна ли инфлацията своя пик?

Спадът в цените на голям брой първични материали – царевица, брашно, мед и други, буди очаквания, че забележителен инфлационен източник може би отслабва, написа The Wall Street Journal.

Цените на природния газ се покачиха с над 60%, преди още веднъж да се намалят и да приключат тримесечието със спад от 3,9%. Цената на лекия недопечен нефт се намали от 120 до 106 $ за барел. Пшеницата, царевицата и соята поевтиняват по отношение на цените им от края на март. Цената на памука се намалява с над една трета по отношение на равнището ѝ при започване на май. Цените на медта и дървените материали, индикатори за положението на стопанската система, се намаляват със надлежно 22 и 31%. Кошницата с индустриални материали, търгувани на борсата в Лондон, изпрати най-тежкото си тримесечие от финансовата рецесия през 2008 година

Цените на доста първични материали остават на исторически високи равнища. Все отново част от вложителите гледат на обрата като на знак, че напъните на Федералния запас за закъснение на стопанската система стартират да понижават търсенето.

„ По-умерените цени на борсово търгуваните артикули са ясно удостоверение, че инфлацията се охлажда “, показва Луис Навелие, Navellier & Associates.

Борсово търгуваните артикули привлякоха спомагателен интерес на Wall Street, където вложителите наблюдават волатилните стокови пазари като индикатор за инфлацията. Те започнаха да влагат в тях, с цел да противодействат на резултата от възходящите цени върху останалата част от портфолиото им.

Акциите на фирмите, занимаващи се с борсово търгувани артикули, бяха измежду дребното убежища на вложителите в границите на най-слабото полугодие за фондовата борса от десетилетия. Въпреки че се намалиха по отношение на върховете, които доближиха по-рано през тримесечието, книжата на производителите на нефт Exxon и Occidental Petroleum завършиха първата половина на годината с растеж на цените от по надлежно 40 и 103%. Акциите на производителя на торове Masaic нарастват с 20%. Търговецът на зърно Archer Daniels Midland добави 15% към оценката си.

Инвеститорите тази седмица ще наблюдават протоколите от съвещанието на Фед от 14-15 юни, които би трябвало да бъдат оповестени в сряда, търсейки сигнали за нарастванията на лихвените проценти през останалата част от годината. Централната банка на Съединени американски щати се пробва да забави най-високата инфлация от 80-те години на предишния век посредством понижаване на търсенето, без да тласне стопанската система към криза.

Трейдъри и анализатори показват, че част от понижението в цените на борсово търгуваните артикули може да се наблюдава в отстъплението на вложителите, които се насочиха към стоковите тържища в търсене на леговище от инфлацията. Трейси Алън, пълководец на JP Morgan, отбелязва, че към 15 милиарда $ са били преместени от фючърсните пазари на първични материали в седмицата, приключваща на 24 юни. Това е четвъртата подред седмица на изходящи потоци, като общата сума на изтеглените от пазарите средства през тази година възлиза на към 125 милиарда $ – сезонен връх, който надвишава даже излизането от позиции през 2020 година, когато стопанските системи затвориха.

„ Не знам дали политиките на Фед забавят стопанската система, само че на това залагат шефовете на средства “, разяснява Крейг Търнър, StoneX Group.

Голяма част от покачването на цените се дължеше на удара върху предлагането след ограниченията за преодоляване на коронавирусната пандемия, метеорологичните условия предходната година - които понижиха реколтите и засегнаха запасите от гориво, както и на войната в Европа. Тези провокации отслабват, макар че шокове във връзка с предлагането към момента въздействат на цените.

Целият разбор - на

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg