Спадът при производството на български плодове и зеленчуци е над

...
Спадът при производството на български плодове и зеленчуци е над
Коментари Харесай

Бъдете нащрек: Вносни стоки носят етикети за български

Спадът при производството на български плодове и зеленчуци е над 10 пъти. За това сигнализират от овощари и упорстват за незабавни ограничения от страна на страната.

Според производителя Димитричка Търпанова от Тутракан спадът е в резултат на секторните политики, само че и поради неустойчивото произвеждане. " Един производител е заставен да отглежда остарели сортове, тъй като не може да си разреши да закупи и да подмени с нови селекции овощните типове. В България влиза ужасно доста на ниска цена импорт, а тази година имаме тежки провали от замраза, реколтата е слаба. На тези, производители, на които са им останали череши, би трябвало да им се постави цена от 5-6 лв., само че не сме оптимисти, че ще успеят да получат тази цена за останалата им годишна продукция, тъй като от страните в и отвън Европейски Съюз у нас влиза отпадналото от техните сортиращи линии ", изясни тя в ефира на NOVA News.

По думите ѝ това, което ще се изхвърли, се внася на българския пазар. " Това унищожава опцията българските производители на получат по-добра цена. Можете постоянно да видите вносна стока с етикет за българска, в това число си разрешават и вършат опити да внесат такива артикули в комерсиалните вериги. На пазара никой не може да ви подсигурява, че продукцията е българска, а и цената не може да ви ориентира. Ранни сортове череша съвсем няма да има, при всеобщата цена ще е 5-6 лв. ", съобщи производителят. И сигнализира за високо предложение на замразени плодове от Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР