Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма

...
Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма
Коментари Харесай

Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.

Спадът на цените на жилищата в света в последно време значително е завършил, като упованията са междинните жилищни цени на огромните пазари да намалеят по-слабо от прогнозите при започване на годината и да набъбнат през 2024 година, сочи допитване на Ройтерс измежду имотни анализатори.
Двуцифрените намаления на цените, които анализаторите предвидиха по-рано тази година поради растящите лихви по ипотечните заеми, не са се сбъднали изцяло, защото по-високите спестявания на семействата, лимитираното предложение и растящата имиграция са лимитирали спадовете.
Значително по-високите лихви по ипотечните заеми вследствие на над едногодишно повдигане на лихвите от основни централни банки не са засегнали всички хора.
Много притежатели на жилища, които са взели евтини ипотечни заеми в дългия интервал на съвсем нулеви лихви, изключително тези в Съединени американски щати, са решили да останат в дома си. Това лимитира предлагането и интензивността на жилищния пазар.
Но това е неприятна вест за купувачите на първо жилище, които от години остават настрана от пазара поради затегнатото предложение и бяха изключени от него поради мощния растеж на цените по време на пандемията от COVID-19, когато притежатели на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните предложения и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен растеж.
Резултатите от новото допитване, изключително за стопанските системи с най-бързия растеж на цените на жилищата през последните години като Съединени американски щати, Канада, Нова Зеландия и Австралия, слагат под въпрос допускането, че идващият ход на множеството централни банки ще бъде да намалят лихвите.
Голяма част от оптимизма към непредвиденото ранно стабилизиране на тези пазари в действителност произтича от догатката, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на идната година те още веднъж ще тръгнат надолу.
„ Вероятно през последните два месеца има малко прекомерно оптимистично мислене за последствията от сюжет, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили цялостните последствия от по-високите лихви. Заради ипотечните заеми с закрепена рента доста притежатели на парцели са защитени от последствията “, разяснява Лиъм Бейли, началник на отдела за разбори в консултантската компания Knight Frank.
„ Смятам, че в реалност имаме доста ниско предложение и размери на жилищно строителство на множеството пазари поради подбудените от Коронавирус нарушавания на активността и на веригите за доставка… Освен това имаме много мощно търсене на множеството западни пазари. Фундаменталният детайл е, че мощно търсене среща едва предложение “, добавя той.
Търсенето на жилища надвишава предлагането и упованията са междинните наеми да набъбнат, а достъпността на наемите да се утежни.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са дали отговор на спомагателен въпрос, са декларирали, че достъпността на наемите ще се утежни следващата година. Останалите 36 са на мнение, че ще се усъвършенства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР