Спадът на газовите обеми от страна на турските вносители и

...
Спадът на газовите обеми от страна на турските вносители и
Коментари Харесай

Бурмистрова, Газпром: Споровете за цената и арбитража с Турция няма да се отразят пряко на „Турски поток


Спадът на газовите размери от страна на турските вносители и разногласията за цената няма да окажат въздействие върху ориста на плана „ Турски поток “, е декларирала пред публицисти заместник-председателя и общоприет шеф на „ Газпром износ “ Елена Бурмистрова.

Турция през 2018 година е понижила газовите размери от „ Газпром “ до 23,964 милиарда куб м от 29,034 милиарда куб м през 2017 година. През първото тримесечие на 2019 година спадът е траял – били са купени единствено 4,522 милиарда куб м газ против 7,917 милиарда куб м през същия интервал на 2018 година. Турция усилва покупките на по-евтин газ от Азербайджан, а също по този начин и на полутечен газ на спотоия пазар, оповестява Финмаркет.

На въпрос, не е ли зародила нуждата за турските консуматори през 2018 година за заплащания на „ Газпром “ по правилото „ вземи или заплати “ по отношение на недовземане на минимални количества по контракта, тя е дала отговор негативно. „ Необходимост от договорно-юридически връзки не поражда. Съществуват избрани правила, които са написани в контракта, в изискванията по този контракт. Те са се изпълнявали изцяло както от страна на турските купувачи, по този начин и от страна „ Газпром “ съгласно резултатите от 2018 година “.

Тя не разяснява опцията за предявяване на желае по клаузата take-or-pay за 2019 година: „ Ние сме едвам в средата на 2019 година Не знаем по какъв начин ще се развие обстановката. До края няма да разберем какви ще са цените на пазара. Днес виждаме намаляване на цените, само че се чакат есенни и зимни захлаждания. Тези количества, които са намалени през първото тримесечие може да бъдат достигнати. Затова ми се коства прибързано да се разисква това през днешния ден “.

Бурмистрова е уверена, че обстановката с доставките няма да повлияе на ориста на „ Турски поток “.

Когато приказваме за ориста на такива огромни инфраструктурни планове като „ Турски поток “, във всеки случай не се ориентираме по актуалната обстановка на пазара. Имали сме разнообразни обстановки. Когато строяхме „ Син поток “ вероятно някой ми е задавал същите въпроси. Но както видяхме той се откупи изцяло, работи на цялостна мощ. Действително, от време на време се случват разнообразни стопански обстановки на пазара, при които доставките или каузи понижават, включително това е обвързвано със обстановката в енергетиката на Турция. Но преди всичко това няма да се отрази на връзките сред страните, които през днешния ден са на доста високо равнище. При изчисленията, строителството и възвръщаемостта на нашия план ние сме заложили общоприети параметри, които имаме вяра, че ще осъществим “.

Тя е съобщила също по този начин, че „ Газпром износ “ е спечелил пет арбитража с самостоятелни турски вносители. „ Трибуналът взе решение в наша изгода по всички пет проблема, обсъждани от разнообразни правосъдни институции “. Бурмистрова не заяви сумите на изгубилите, защото не са „ сензитивна информация “. Тя добави, че „ Газпром “ не преглежда опцията за покупка на тези компании.

Бурмистрова разяснява и газовите връзки с Украйна.

„ Газпром “ е подготвен както на средносрочен, по този начин и на кратковременен контракт с украинската страна. „ Сроковете могат да са разнообразни. Ние сме гъвкави в метода си. Нас ни устройва и средносрочен и кратковременен. Готови сме да обсъждаме разнообразни разновидности, когато разберем с кого “, е споделила още тя, като сложи и въпроса дали Украйна е заинтригувана.

„ За да може да разпределим уравновесено количествата си по всички коридори, ние би трябвало да разберем какви мощности са нужни, какви са техническите параметри, какви мощности би трябвало да се резервират от съветската страна по украинските трасета. Да, това би трябвало да разберем – ще продаваме ли газ или няма да продаваме. Или Украйна ще го купува от трети страни на по-високи цени “, е декларирала още тя, допълвайки, че чака съответно решение..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР