Спад в цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и

...
Спад в цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и
Коментари Харесай

Спад в цените на храните на едро: По-евтини ли са стоките и в магазините?

Спад в цените на множеството съществени хранителни артикули, плодове и зеленчуци на тържищата. Това демонстрират данните тази седмица на държавната отраслова комисия.  

Цената на вносните краставици на едро е с 1,20 лв. по-ниска от предходната година. Сега те са близо 3 лв. за кг. В магазина обаче тези краставици са над 4 лв..

Платформата беше показана през днешния ден от министъра на стопанската система

При вносните домати един кг на едро е малко над 3 лв., а в магазина - над 4 лева Лимоните са малко над 2 лв., а в магазина стигат до 3 лв. за кг.

При бананите спадът в цената на едро е 9%. Те костват малко под 2,90 лв. на борсата, а на дребно са към 3,60 лв..

Заради тези числа екип на bTV Новините ревизира какво усилва цената от борсата до крайния консуматор.

От „ Максима България “ подчертаха, че не вземат участие в неразрешени съглашения

От КНСБ виждат по-скоро задържане на цените по отношение на предходната година, в сравнение с спад. Въпреки това разлика при някои артикули има.

„ При плодовете и зеленчуците - там осезаемо може да се види. По отношение на краставиците и доматите. Миналата година говорехме за краставици по 8 лв.. Сега са сред 4-5 лв. в магазина “, споделя Петър Мишев от КНСБ.

На дребно кг захар е близо 2,70 лв., а литър олио ни коства към 3,50 лв.. Трите съществени първични материали – пшеница, царевица и слънчоглед, също са намалили цената си с 20-30% на борсата по отношение на предходната година.

И макар че цените на едро спадат, специалистите изясняват за какво по магазините крайният консуматор може да не усети разликата.  

От офисите са конфискувани копия на документи и електронна преписка

„ При търговията на дребно към този момент се поставят спомагателни разноски, свързани с превозването на стоката, да вземем за пример. Всеки търговец на дребно чака да завоюва доста повече, в сравнение с е спечелил производителят. Това е една особеност, на която ние сме очевидци. Не може да се почувства на трапезата на българина тази наклонност на поевтиняване на цените, само че тя е реалност “, споделя Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Периодът с високи равнища на инфлация последователно затихва, а това ще докара и до баланс в цените, успокояват специалистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР