Спад в подкрепата за евроинтеграцията на Република Северна Македония показва

...
Спад в подкрепата за евроинтеграцията на Република Северна Македония показва
Коментари Харесай

За македонците България е най-големият враг, а Сърбия - най-големият приятел

Спад в поддръжката за евроинтеграцията на Република Северна Македония демонстрира проучване на " Еврометър ", направено през декември 2022 г, предава Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос дали присъединението към Европейски Съюз е положително за страната 49 на 100 дават отговор утвърдително, което е най-ниското равнище от 2014 г.  и e спад с  20 процентни пункта  по отношение на 2021 година, а 28 % изрично не са съгласни с това.  Резултатите демонстрират, че единствено 17 % от жителите считат, че Европейски Съюз има обективни, другарски и правилни връзки, а 65 % считат, че отношението на Европейски Съюз е  несправедливо и пренебрежително. 

В същото време 58 % считат, че Европейски Съюз е най-хубавата опция за страната, а 33 % считат, че Република Северна Македония би трябвало да търси личен модел на развиване отвън Европейски Съюз.

Общо 29 % от жителите считат, че Република Северна Македония в никакъв случай няма да влезе в Европейски Съюз, съгласно 12 на 100 това би могло да се случи в идващите 5 години, а 16 на 100 считат, че еврочленството на Северна Македония ще стане след 5 - 9 години.

Резултатите от изследването демонстрират още, че 61 % от интервюираните считат, че в Северна Македония няма народна власт, а 53 % считат, че страната се движи в неверната посока, демонстрират резултатите на " Еврометър ".

Респондентите са поделени в мнението си дали Северна Македония ще направи промени в конституцията си - 38 % от интервюираните са дали отговор с " да ", а 39 % са дали отговор с " не ". 

Според резултатите 37 % от интервюираните са показали Сърбия като " страна или интернационална организация, която е най-големият другар на Северна Македония ", следват Съединени американски щати с 11,4 %, Турция - 8,5, ЕС- 8,1, Германия с 4 на 100, а 11,6 % са дали отговор, че страната няма другари.

Според 42 % от интервюираните има страна или интернационална организация, която съставлява опасност за Северна Македония, до момента в който 53 % считат, че няма такава.

От тези, които считат, че има страна или интернационална организация, която съставлява опасност за Република Северна Македония, 27,6 на 100 са показали, че това е България, а 4 % - Русия.

С най-голямо доверие в страната се употребява армията, а правосъдната система и прокуратурата са с най-ниска степен на доверие.

Проучването на " Еврометър " е извършено по телефона от организация " Брима " в интервала от 12 декември до 27 декември 2022 година върху представителна извадка от 1006 респонденти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР