Спад в очакваната избирателна активност и паритет в подкрепата за

...
Спад в очакваната избирателна активност и паритет в подкрепата за
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч" отбелязва паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ

Спад в предстоящата изборна интензивност и паритет в поддръжката за Българска социалистическа партия и ГЕРБ, с минимално предимство за социалистите, демонстрират данни от национално представително изследване на " Алфа Рисърч ", извършено по домовете в интервала 20-30 април измежду 1015 пълнолетни жители от цялата страна. Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на гласоподавателите да вземат участие в евроизборите, по този начин и поддръжката им за водещите обединения, демонстрира проучването.
Електоралните вреди за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, не престават да лишават от поддръжката за ръководещите, която обаче не се трансформира в безапелационен превес за Българска социалистическа партия, разясняват от " Алфа рисърч ". В резултат на о фициалния старт на предизборната акция за Европейски парламент се резервират паритетните позиции сред двете партии , с най-малък задатък от 0.5 на 100 в интерес на Българска социалистическа партия.
Една от трендовете, обрисувани от проучването, е спад в предстоящата изборна интензивност. Сигурните, че ще гласоподават на 26 май, понижават от 35 % в края на март до 32.9 на 100 в края на април. Това значи към 2.1 млн. гласоподаватели, подготвени да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока готовност се открояват симпатизантите на Българска социалистическа партия.

Социолозите записват и паритет в поддръжката за Българска социалистическа партия и ГЕРБ, с минимално предимство за социалистите. Имотните кавги не престават да отронват симпатизанти от ГЕРБ, разясняват от " Алфа рисърч ". Резултатите от изследването обаче не разрешават да се каже, че това води до ясна наклонност за доминация на Българска социалистическа партия. Предимството, с което социалистите влизат в акцията, е алегорично. 32.7 на 100 от решилите да гласоподават биха дали гласа си за Българска социалистическа партия, против 32.2 % за ГЕРБ. В изгода на Българска социалистическа партия работят имиджовите вреди за ръководещите в следствие от имотните кавги, по-високата готовност на обичайно подкрепящите я възрастни гласоподаватели в дребните обитаеми места, растежът на съмнение към основни фигури от ГЕРБ. Потенциалът за ГЕРБ, противоположното, е в по-широката му електорална външна страна в огромните градски центрове , вътрешните несъгласия в левицата, слабата към момента готовност на конкурентните дясно-центристки обединения, показват социолозите.

Друга наклонност е запазваща се поддръжка за Движение за права и свободи, с лек отлив след оповестяването на листата. Движение за права и свободи влиза в предизборната акция с капацитет от 9.3 на 100 измежду решилите да гласоподават. Доколкото в евроизборите могат да вземат участие единствено жители, живеещи на територията на страните членки на Европейски Съюз, Движението няма да може да разчита на нормалните си гласове от Турция. Възможно е обаче да активизира в последните дни гласоподаватели в страната и измежду българските турци, живеещи в други страни-членки на Европейски Съюз, в случай че това се случи, то ще усили тежестта си в крайния резултат и ще резервира третата си позиция, означават социолозите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР