Спад в броя на обявите за месец февруари спрямо година

...
Спад в броя на обявите за месец февруари спрямо година
Коментари Харесай

Притеснителна новина за хората, търсещи работа

Спад в броя на обявите за месец февруари по отношение на година по-рано регистрира кариерният уебсайт " Джоб Тайгър " (JobTiger) в месечния си разбор на динамичността на пазара на труда в страната.

В края на февруари предложенията за работа във водещите уеб сайтове за работа са към 46 300, което е с 300 повече по отношение на януари, само че на годишна база се следи спад в броя им - с към 2500 по-малко от февруари 2022 година, се показва в известието. 

Спад на предложенията през февруари има в множеството браншове. Изключение прави " Хотелиерство и ресторантьорство ", при който последователно започва интензивният интервал за набиране на фрагменти. Обявите в него са нарастнали с 1200 или 19 % растеж по отношение на предходния месец.

Минимален растеж се регистрира и в секторите " Производство " (140 оферти повече) и " Строителство " (60 оферти повече), като и при двата повишаването е с по два %.

При останалите браншове обаче броят на обявите е намалял. Най-голям е спадът в бранша " Търговия и продажби " (450 оферти по-малко, 4 % спад). В разбора от януари в този бранш имаше огромен растеж на обявите (+4600). 

След него се подреждат секторите " ИТ " (320 оферти по-малко, 6 % спад), " Маркетинг и реклама " (230 оферти по-малко, 14 % спад), " Здравеопазване и фармация " (220 оферти по-малко, 10 % спад), " Административни и обслужващи действия " (190 оферти по-малко, 4 % спад), " Логистика и превоз " (40 оферти по-малко, 1 % спад) и " Счетоводство, одит, финанси " (30 оферти по-малко, 1 % спад). 

Секторът " ИТ " отбелязва максимален спад при обявите за работа на годишна база. Предложенията в него са с 2600 по-малко от февруари 2022 година, което е спад от 34 на 100. 

Годишен спад е регистриран и в секторите " Маркетинг и реклама " (-14 процента), " Административни и обслужващи действия " (-6 процента), " Хотелиерство и ресторантьорство " (-4 процента) и " Счетоводство, одит, финанси " (-2 процента). 

С растеж на годишна база са секторите " Логистика и превоз " (десет процента), " Търговия и продажби " (осем процента), " Строителство " (седем процента), " Здравеопазване и фармация " (пет процента) и " Производство " (три процента).

По-малко оферти са отправени и за работа от у дома и/или отдалечена работа през февруари - пет на 100. Техният брой е 4600 и са с близо 260 по-малко от януари. Основна причина за спада им е по-малкият брой оферти в секторите " ИТ ", " Административни и обслужващи действия " и " Търговия и продажби ".  Разпределението на тези оферти е: 62 % в секторa " ИТ ", следвани от " Административни и обслужващи действия " (14 процента), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (12 процента) и " Търговия и продажби " (6 процента).

Според разбивката в разбора на кариерния уебсайт общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с два %. Дялово най-вече са обявите в столицата - 44 %, следвана от Пловдив (десет процента), Варна (девет процента), Бургас (4 процента) и Русе и Стара Загора с по три %.

Увеличение с 4 % има при обявите за работа за бежанци – 2300, което е шест % от всички разгласи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР