Спад на световните цени на храните започна отново през август

...
Спад на световните цени на храните започна отново през август
Коментари Харесай

ООН отчете спад на цените на храните в света след скока през юли

Спад на международните цени на храните стартира още веднъж през август след покачването, записано през юли. Това се споделя оповестения в петък на показател на цените на храните на Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (FAO), който отразява месечните промени в интернационалните цени на главните типове храни.

Както се показва, през август показателят е бил приблизително 121,4 пункта, което е с 2,1% по-ниско от юли и 24% по-ниско от пиковата стойност, достигната през март 2022 година В същото време показателят на цените на зърното на ФАО се намали с 0,7% по отношение на юли. Международните цени на пшеницата паднаха с 3,8% през август на фона на увеличеното сезонно предложение от няколко водещи експортьори, до момента в който интернационалните цени на грубите зърна паднаха с 3,4% на фона на мощните международни доставки на царевица заради рекордна годишна продукция в Бразилия.. През юли международните цени на пшеницата се повишиха за първи път през предходните девет месеца, с 1,6%, след края на зърнената  сделка.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО падна с 3,1% през август, отчасти компенсирайки внезапното повишаване от 12,1% през юли. Както се показва в отчета, международните цени на слънчогледовото масло са паднали с съвсем 8% през месеца „ вследствие на отслабването на световното търсене на импорт и положителното предложение от огромните експортьори “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР