Спад на разкриването на организирани престъпни групи и борбата с

...
Спад на разкриването на организирани престъпни групи и борбата с
Коментари Харесай

Прокуратурата: Има спад в борбата с организираната престъпност. Той се дължи на закриването на Специализираната прокуратура

Спад на разкриването на проведени незаконни групи и битката с проведената престъпност, регистрира прокуратурата. Това разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Ръководството на прокуратурата приветства усъвършенстваното взаимоотношение сред правоохранителните органи и в частност сред Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи. Това е единственият метод за дейно противопоставяне на проведената престъпност и отбрана на сигурността на българските и европейските жители.
Сийка Милева Снимка: Българска национална телевизия
За интервала от 2019 година до края 2022 година Прокуратурата на Република България (ПРБ) регистрира фрапантно нарастване на делата, формирани за закононарушения, свързани с така наречен каналджийство (чл. 279, член 280 и член 281 от НК). През 2019 година новообразуваните за каналджийство каузи са 670, през 2021 година – 1 773. А през 2022 година броят на делата нараства на 2 626 наказателни производства за каналджийство. За регистрирания интервал се  следи и повишение броя на импортираните в съда обвинителни актове – от 275 през 2019 г., до 581 – през 2022 година Същата наклонност се резервира и  във връзка с наказаните лица с влезнал в действие правосъден акт – през 2022 година те са 2 208, за съпоставяне през 2020 година те са 720. Оправданите лица за 2022 година са едвам 3.

Същевременно е налице тревожна наклонност за това, че в същия интервал се следи сензитивен спад в постигнатите резултати в битката с проведената престъпност, в частност с разкриването на проведени незаконни групи. Този спад се дължи на закриването на Специализираната прокуратура, потвърдила своята успеваемост за битка с проведената престъпност. За деветмесечен интервал на 2022 година са новообразувани едвам 51 досъдебни произвеждане по направление проведена престъпност. За разлика от 2020 година, когато те са били три пъти повече. Осъдените лица за присъединяване в ОПГ през 2020 година са 131, през 2021 година – 145, а за деветмесечието на 2022 година броят на наказаните лица за ОПГ спада до 62 лица.

Наблюдаваната наклонност за понижаване на броя на формираните досъдебни производства и на наказаните и глобени лица за присъединяване в проведена незаконна група се чака да продължи, което е и вследствие на неефективни законодателни решения на предходни национални събрания, закрили профилираните структури за битка с проведена престъпност, тероризъм и корупция.

Разкриването на закононарушенията е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, които при определяне на данни за закононарушение следва да уведомяват прокуратурата.

В тази връзка чакаме способените институции да подхващат незабавни дейности по разкриването на проведени незаконни групи, занимаващи се с каналджийство и настоящи на територията на Република България и Европейския съюз. Прокуратурата е в подготвеност да осъществя своите конституционно открити пълномощия, а точно да образува досъдебно произвеждане и да управлява следствието, като упражнява контрол за законосъобразното му осъществяване и при съществуване на задоволително доказателства да притегля към наказателна отговорност лицата, които са направили подобен жанр закононарушения.

Тук бих желала да направя едно конкретизиране, т.к. в последно време мощно дискутиран е института на съглашението. Съгласно наредбите на Наказателно-процесуален кодекс утвърденото от съда съглашение за решение на делото има последствията на влезнала в действие присъда. Предимствата на този институт се потвърдиха трайно през годините и измежду тях най-голямото е забележителното редуциране на времето от осъществяване на закононарушението до наказването му с влезнала в действие присъда. Приложното поле на съглашението е лимитирано от закона и то се позволява единствено за обособени типове закононарушения. Преди  да се произнесе, съдът ревизира делото и самото съглашение, в случай че реши, че то опонира на закона и морала, не го утвърждава. В този смисъл не може да се направи умозаключение, че реализирана посредством съглашение експедитивност е за сметка на чувството за правдивост у жителите.

Политически изказвания, че Прокуратура на Република България подписва най-вече съглашения, като се изключи че демонстрират непознаване на законите в страната и не дават отговор на истината, директно засягат правилото за разделяне на управляващите, който е съществена демократична полезност за всяка парламентарна република.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР