Спад на продажбите на Porsche помрачава плановете за IPO Докато ...

Спад на продажбите на Porsche помрачава плановете за IPO Докато

Спад на продажбите на Porsche помрачава плановете за IPO

Спад на продажбите на Porsche помрачава проектите за IPO Докато компанията се приготвя за листване през четвъртото тримесечие, разтърсванията при световните вериги на доставка помрачават продажбите Препоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Германският производител на премиум коли Porsche AG, част от групата на Volkswagen, регистрира спад на продажбите за първото полугодие на фона на проблемите с световните вериги на доставка и продължаващия недостиг на полупроводници.

Глобалните доставки на концерна спадат с 5% до 145 860 броя по отношение на 153 656 броя година по-рано. В Европа продажбите на Porsche нарастват със 7 на 100 до 43 087 броя по отношение на 40 435 броя преди година. За Германия данните демонстрират растеж от 5% до 13 785 против 13 094 транспортни средства за същото време на 2021 година В същото време спадат доставките за Съединени американски щати (-8%) и Китай (-16%).

В допълнение към рестриктивните мерки, породени от ограниченията за преодоляване на новите коронавирусни огнища в Китай и на други пазари, продължаващите проблеми при доставките на съставни елементи оказват негативно влияние върху доставките на немската марка, до момента в който автомобилната промишленост не престава да се възвръща постепенно от недостига на чипове.

Въпреки всички компликации обаче Porsche остава оптимист. Очаква се втората половина на годината да обезпечи доста по-добри резултати.

През първото тримесечие товарен транспортен съд с 4000 автомобила на разнообразни марки от групата Volkswagen, в това число коли Porsche, изгоря и потъна в Атлантическия океан преди да доближи американското крайбрежие. Инцидентът в допълнение задълбочи проблемите на Porsche при доставките на транспортни средства.Търсенето остава изключително мощно по повод на SUV моделите. Общо 41 947 коли Cayenne са били доставени на клиенти през полугодието. На второ място е Macan с 38 039 доставки. Емблематичният модел 911 регистрира 21 616 доставки в световен проект. Продажбите на Taycan доближават 18 877 броя макар индустриалните ограничавания на фона на дефицита на редица съставни елементи. Моделът Panamera регистрира 15 604 доставки, до момента в който продажбите на Boxster и Cayman доближават по 718 броя.

Очакваното усъвършенстване при продажбите до края на годината може да послужи като трамплин за плануваното листване на компанията през четвъртото тримесечие.

„ Работим по проекти за финансиране, с цел да бъдем постоянни при другите сюжети за оценка при първично обществено предложение (IPO) “, съобщи през май ръководителят на Porsche SE – холдинговата компания зад концерна - Ханс-Дитер Пош. "Реалната изпълнимост на IPO-то зависи от редица фактори... окончателните решения към момента не са взети ", добави той.

Въпреки това от Volkswagen Потвърдиха, че възнамеряват листването да се извърши през последното тримесечие на годината.

Миналата година марката, която е и най-печелившият бранд в рамките на Volkswagen, достави рекорден брой транспортни средства, даже когато световният дефицит на чипове наруши индустриалните графици на промишлеността.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg