Спад на продажбите и на нетната печалба на Софарма“ АД

...
Спад на продажбите и на нетната печалба на Софарма“ АД
Коментари Харесай

Свитите продажби намалиха и печалбата на Софарма

Спад на продажбите и на чистата облага на Софарма “ АД през предходната година спрямо 2020 година. Това демонстрира междинният финансов доклад на производителя на медикаменти.

Приходите от продажби на европейските страни понижават

с 14.1 млн. лева спрямо 2020 година, главно заради свиването на покупко-продажбите в Русия с 9.1% и в Украйна с 31.4 на 100. Спадът на продажбите в Украйна и Русия се дължи на насъбраните по-високи равнища на подготвена продукция в локалните дистрибутори при започване на предходната година, като на локалния пазар в Украйна групата регистрира нарастване в стойностно и количествено измерение на продажбите по отношение на 2020-а. Европейскят пазар обезпечава 51% от паричните приходи на „ Софарма “.

Приходите от другите пазари понижават с 2,1 млн. лева по отношение на 2020 година, главно вследствие на понижение на износа за Казахстан.

Продажбите на вътрешния пазар се усилват

с 9.7 млн. лева през 2021 година до 79.1 млн. лв.. Дружеството резервира своя пазарен дял и към края на годината заема 2.9% от общия размер на българския фармацевтичен пазар в стойност и 10.9% от продажбите в натурално изражение. Общо 40% от продажбите на фармацевтичната компания се осъществят на вътрешния пазар.

Намалените продажби свиха разноските

През предходната година по-съществени промени се регистрират в разноските за материали, главно в частта съществени материали за произвеждане, което е обвързвано с понижените продажби през дванадесетте месеца на 2021-а. Платените средства за личния състав понижават с 3.7 млн. лева като главната причина е свиването на общия брой наети служащи и чиновници в компанията. В средносписъчния лист за 2021 година в „ Софарма “ АД е имало 1860 индивида при 1991 за 2020-а.

При разноските за външни услуги най-съществена смяна има при харчовете за консултантски услуги, които се увеличват с 2 млн. лв.. В същото време понижават разноските за направа и за поддръжка на здания. Другите разходи за активността също понижават с 2 млн. лева, главно в частта брак на дълготрайни активи.

След случилото се през предходната година чистата облага понижава до 24.5 млн. лева спрямо 28.7 млн. лева през 2020-а.

Най-големите акционери в сдружението са „ Донев Инвестмънтс Холдинг ” АД, обвързвано с изпълнителния шеф Огнян Донев, който управлява 27.86%, и “Телекомплект инвест ” АД с дял от 20.68% от капитала. „ Софарма “ АД е изкупило назад 13 055 000 лични акции, или  9.68% от книжата с право на глас.
Рискове

Потенциалните резултатите върху активността на „ Софарма “ вследствие на коронавирус пандемията може да включват: понижение на приходите, изключителни разноски, веселба с осъществяване на
планове, планувани вложения и други. Дружеството е изложено на мощна конкуренция на пазара и у нас и в чужбина. То е подвластно от утвържденията на  регулаторните органи и смяна в законодателството, което контролира бизнеса на компанията.

Политическата конюнктура в България и в експортните пазари на сдружението, по-специално Русия и Украйна, има значителен резултат върху интервенциите му и неговото финансово положение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР