Спад на престъпността тази година, но и повече криминални прояви

...
Спад на престъпността тази година, но и повече криминални прояви
Коментари Харесай

Спад на престъпността тази година, отчита МВР

Спад на престъпността тази година, само че и повече престъпни прояви с съдбовен край, демонстрират данни на Министерство на вътрешните работи. Спрямо 2020 година закононарушенията са с 8% по-малко. Почти половината са разкрити.

Най-много са намалели кражбите на коли - до 282 за 2021г. по отношение на над 400 през 2020 година С близо 200 по-малко са грабежите. Ръст, за жалост обаче, има при убийствата.

В същото време Центърът за проучване на демокрацията алармира, че страната ни е на челна позиция по липса на доверие в полицията.

Преди три години магазинът в центъра на ямболското село Болярско е разпален два пъти за месец. Камерите запечатват причинителя, а постройката изгаря до основи. Полицаите арестуват мъж, който след това е свободен.

В дребните селища страхът от закононарушение е по-висок, в сравнение с в огромните градове, споделят от Центъра за проучване на демокрацията. 60 % от хората се тормозят да излизат на открито през нощта, а страната ни е на 3-то място по липса на доверие в правораздаването.

„ Недоверието води до цялостна смяна в държанието. Например, не съобщавате, в случай че видите да се прави закононарушение в съседа ви, предпочитате да не кажете на служителите на реда, тъй като не вярвате, че ще се проверява. Доверието е доста ниско в институциите. Съдебната власт да вземем за пример е с доста ниско “, съобщи Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията.

Че проблем с доверието има, призна и обвинител номер 1

„ В дребните обитаеми места страхът е на високо равнище и това, че те – хората, се усещат незащитени и не се обръщат към правораздавателните органи. Не алармират, тъй като не виждат смисъл “, съобщи Иван Гешев.

По данни на прокуратурата през 2020 година, дружно с Министерство на вътрешните работи са провели близо 1250 спецоперации в над 3000 обитаеми места. Разкритите закононарушения са малко над 2300.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР