SpaceX на Мъск е съдена за предполагаема дискриминация срещу бежанци при наемане на работа

...
SpaceX, ракетната компания, собственост на Илън Мъск, е съдена от
Коментари Харесай

SpaceX, ракетната компания, собственост на Илън Мъск, е съдена от правителството на Съединените щати за предполагаема дискриминация срещу търсещи убежище и бежанци при наемането на работа.

SpaceX погрешно твърди, че компанията може да наема само американски граждани и постоянни жители поради законите за контрол на износа, разубеждавайки търсещите убежище и бежанците да кандидатстват за работа, се казва в изявление на Министерството на правосъдието на Съединените щати (DOJ) в четвъртък.< /p>

Въпреки че SpaceX трябва да спазва законовите ограничения за превоз на определени стоки и технологии в чужбина, законът на САЩ не изисква компаниите да третират търсещите убежище и бежанците по различен начин от гражданите или притежателите на зелена карта, каза DOJ.

Министерството на правосъдието заяви, че ще поиска от съдилищата да наложат граждански наказания на SpaceX и да изиска обратно заплащане за търсещи убежище и бежанци, които са били възпирани да кандидатстват за работа или им е отказана работа.

„Нашето разследване установи, че SpaceX не е разгледал или наел справедливо лица, търсещи убежище и бежанци, поради статута им на гражданство и е наложил нещо, което се равнява на забрана за наемането им, независимо от тяхната квалификация, в нарушение на федералния закон,“ помощник-главният прокурор Кристен Кларк от отдела за граждански права на Министерството на правосъдието, каза.

„Нашето разследване също така установи, че специалистите по подбор на персонал и високопоставени служители на SpaceX са предприели действия, които активно са обезсърчавали бежанците и бежанците да търсят възможности за работа в компанията. Убежището и бежанците са преодолели много препятствия в живота си и незаконната дискриминация при наемане на работа въз основа на статута им на гражданство не трябва да бъде едно от тях.“

SpaceX не отговори веднага на искане за коментар.

Мъск, един от най-богатите хора в света, основава SpaceX през 2002 г. с цел да намали разходите за космически мисии и да улесни бъдещите междупланетни пътувания.

Компанията също предлага комерсиална интернет услуга чрез Starlink, колекция от хиляди сателити с ниска орбита, която играе ключова роля в комуникациите на бойното поле на Украйна след нахлуването на Русия в страната.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР